Szeged és környéke

2007.08.15. 16:19

Gyűjtőszigetek, hulladékudvarok Szegeden

Szeged - Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében huszonhét hulladékudvar és hetven gyűjtősziget épül a jövő év elejéig 1,2 milliárd forint értékben. A kivitelező cégcsoporttal tegnap írta alá a szerződést Botka László polgármester.

Dombai Tünde

A Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási Program részeként hulladékudvarok és gyűjtőszigetek épülnek Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében. A negyedmillió ember ellátására 1,2 milliárd forintos beruházással összesen hetven gyűjtőszigetet és huszonhét hulladékudvart épít a közbeszerzési eljárásban kiválasztott HDV konzorcium, amelyben a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft., a Vakond Út- és Építőipari Kft. és a Duna Aszfalt Kft. vesz részt – mondta [namelink name="Botka László"] polgármester tegnap, a kivitelezési szerződés aláírásakor. Az összeg 70 százalékát a központi költségvetés, 30 százalékát pedig az önkormányzat fedezi.

– Az összegyűjtött szelektív hulladékot a programban júniusban átadott sándorfalvi úti hulladéklerakó komplexum dolgozza fel. A megépítésében szerepet vállaló harminckét település helyi hulladékgazdálkodását hivatott megoldani a most induló beruházás – közölte [namelink name="Szabó Ferenc"], az üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatója.

Huszonnégy településen lesz elkerített, őrzött, nagytartályos hulladékudvar, mint amilyet már lapunkban is bemutattunk, Tiszaszigeten és Gyálaréten. Szegeden ötöt létesítenek: Alsóvároson, Baktóban, Tápén, a Vértói úton és a sándorfalvi úti nagy lerakó területén. Ezeken a helybeliek napi egy köbméteres mennyiségig díjmentesen helyezhetik el szelektív hulladékjukat: papírt, fémet, üveget, zöldhulladékot, építési törmeléket, lomot, valamint háztartási veszélyes hulladékot.

Minden településen egy, Szegeden negyven helyen telepítenek földbesüllyesztett tartályokkal működő gyűjtőszigetet, amilyen például a Csillag téren és a Tescónál bevált. Ezzel zárul a hulladékgazdálkodási program, amely összesen 38 millió euróba, azaz tíz milliárd forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!