Szeged és környéke

2014.03.05. 18:21

Gyurcsány: Orbán csökkenti a fülolaj árát

Szeged - "Orbán azt mondja, vigyázó szemetek Bakura vessétek. Mi viszont a 18. század vége óta tudjuk, hogy a magyarok helye Európában van" – mondta ma Gyurcsány Ferenc Szegeden, aki szerint megbukott a rezsihazugság.

Munkatársunktól

Összelopás 2014 transzparenssel tüntetett ma féltucat ember a Tisza Szálló előtt [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] szegedi látogatása ellen. A hotel nagyterme zsúfolásig megtelt, több mint 600-an várták a Demokratikus Koalíció elnökét, akit hatalmas taps fogadott, amikor belépett a terembe.

A magyarok helyéről

- 2006 óta a magyar baloldalban újra van erő és büszkeség – kezdte a volt kormányfő, aki előbb a hazaszeretetről, majd arról beszélt, hogy „a 18. század vége óta tudjuk, hogy a magyarok helye Európában van." Nem kérek abból – hangsúlyozta –, hogy politikusok mondják meg, hogyan és kit kell szeretni, és mi az ölelés autentikus módja. Szerinte a krumplileves legyen krumplileves, de annyi fajta, ahány magyar van. Úgy vélte, ezerféleképpen lehet újra teremteni a világot, és nem baj, ha másképpen látja az ember a világot. Szerinte a mostani hatalom ezt nem szereti, „azt szereti, ha a gyerekeink csak egy könyvből tanulnak, ha nem lesznek szuverén személyiségek."

Gyurcsány: Orbán csökkenti a fülolaj árát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Gyurcsány hangsúlyozta, „mi arra bátorítjuk a fiatalokat, hogy kérdezzenek, tiszteljék a tanítóikat, de merjenek bátrak lenni. Szégyellheti magát Orbán, szégyellhetik magukat a vazallusai, hogy a nyolcvanas évek végén szabadabb volt Magyarország, mint most." A DK elnöke elmondta, olyan országot szeretne, ahol mindenki beszél a magyaron kívül még egy idegennyelvet, ezért idővel valamennyi oktatási intézményt kétnyelvűvé tenné.

Gyurcsány: A végén éhen halunk

Gyurcsány szerint Orbán Viktor ósdi, 19. századi szöveget mond a szuverenitásról. „Olyan szavakat kellene megtanulnia a miniszterelnöknek, mint együttműködés, partnerség és dialógus." A volt kormányfő szerint Magyarországon a széljárás meteorológiai és politikai szempontból is nyugati. „Batsányi azt mondta, vigyázó szemetek Párizsra vessétek. Mit mond Orbán? Vigyázó szemeteket Bakura vessétek, és ezt nem azért mondja, mert rossz volt magyarból. Nekünk az európai világ a sorsunk" – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a rezsihazugság politikája megbukott.

Gyurcsány: Orbán csökkenti a fülolaj árát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


„Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni" – mondta, hozzátéve, ha már nem lehet rezsit csökkenteni, akkor Orbán bejelenti, hogy csökkenti a fülolaj árát. „Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon" – hangsúlyozta Gyurcsány, aki bejelentette, béremelési programot indít, hogy növekedési pályára álljon a gazdaság. „Az elmúlt négy évben nem növekedett a minimálbér nettója, lépésekben kell emelni a minimálbért és csökkenteni a munkáltatók terheit, ezen az úton kell elindulni"-- mondta a DK elnöke.

Gyurcsány: Orbán kommunistább, mint Gerő Ernő

Paksról szólva azt hangsúlyozta, hogy „aki érdemi tárgyalás nélkül feladja az ország szuverenitását, az kommunistább, mint Gerő Ernő." A tervezett német megszállási emlékműről és a Fidesz állandó múltba révedéséről szólva pedig azt hangsúlyozta „aki visszapillantó tükörből akarja az autóját vezetni előre, az karambolozik." Szerinte Orbán olyan, mintha Churcill háborús kabinetjét vezetné, állandó harcot vív, és csak az erő nyelvén ért. De szerinte nem kell tőlük félni, mert papírtigrisek, „nagy száj, kis tehetség."

Korábban írtuk:

Gyurcsány Ferencnek a konyhában, nem pedig a politikában van a helye - mondta [namelink name="Velő Miklós"], a Fidesz-KDNP szegedi szervezetének sajtószóvivője, aki ma fél 5-kor Reagálás [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] szegedi látogatására címmel úgy tartott sajtótájékoztatót a Fidesz Victor Hugo utcai székházában, hogy a volt miniszterelnök programja, lakossági fóruma csak 5 órakor kezdődött a Tisza Szállóban.

- Arra kérjük Gyurcsány Ferencet, kérjen bocsánatot, és inkább főzőcskézzen - hangsúlyozta Velő, aki szerint a Demokratikus Koalíció elnöke csak trollkodik az országban. Szerinte Gyurcsánynak bocsánatot kell kérnie a közfoglalkoztatottaktól, akiket megbántott egy lakossági fórumon. Velő szerint Gyurcsánynak addig volt szüksége a szegényekre, amíg végiggyalogoltatták őket az országon Simon Gáborral, aki nem tud elszámolni 240 millió forinttal.

A Tisza Szálló nagyterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel. Annyian vannak, hogy nem jutott mindenkinek ülőhely. Gyurcsány Mindszentről jön Szegedre, és a szervezők szerint várhatóan csak fél 6-kor kezdődik el a fóruma. Most olvassa fel egy fiatal lány [namelink name="Botka László"] üzenetét, aki éppen Orosházán kampányol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!