Szeged és környéke

2015.07.14. 22:36

Gyuris László: Júliusban biztosan kinyitunk

Szeged - Ötödik cukrászdáját nyitja meg Szeged szívében Gyuris László mestercukrász, aki a felújítás alatt álló Virág cukrászda teraszát ért kritikákra reagált, illetve tett a Kis Virág nyitási időpontjára egy újabb ígéretet.

Lévay Gizella

– A Virág cukrászda felújítási munkálatai során eddig mi volt a legnegatívabb és mi a legpozitívabb élménye?
– A legnegatívabb, hogy az előző bérlő főzöttfagylalt-tároló nélkül működött, még a helyét sem találtuk, vízből készítették a fagyit, ami szakmailag nagyon problémás. Sokan jelezték, hogy a ház lakóival biztosan lesznek gondok, nem nagyon fognak szeretni, ehhez képest minden támogatást, biztatást megkaptam tőlük, szó nélkül viselték a légkalapács zaját, a sok kellemetlenséget, csak nyisson már ki mihamarabb a cukrászda. Ezt nagyon köszönöm, rengeteg erőt adtak.

Gyorsaság és minőség

– A terasszal kapcsolatos kritikákat, hogy giccs, lakodalmas sátorhoz hasonlít, méltatlan a cukrászda patinájához, nem is említi? Hidegen hagyta?
– Szó sincs róla, megdöbbentett a dolog, nem voltam rá felkészülve. Amikor a terasz tervezőjének felvázoltam az elképzeléseimet, elmondtam, hogy egy gazdaságosan és hatékonyan működő teraszt szeretnék, ami méltó a város egyik szimbólumához. Ugyanis ez mindig neuralgikus pontja volt a cukrászdának, nagyon nehéz a pincéreknek a vendégeket 5-6 percen belül kiszolgálniuk, felvenniük a rendelést, és kihozni a kért árukat. És az is fontos, hogy a gyorsaság összhangban legyen a minőséggel. A szabadtéri idején sokszor tíz-húsz fős társaságok is leülnek, erre pedig a lábazatnál betontuskóval ellátott napernyők alkalmatlanok. A sok apró ernyőt nehéz megközelíteni, könnyen befolyik alá az esővíz, és kánikulában sem hűsít megfelelően. Az előző üzemeltetőnél 28 napernyő volt, most a terasz 7 részből áll majd, és az időjárás viszontagságaitól is sokkal jobban megvédi a vendégeket. Ez a terasz esztétikailag egyáltalán nem csúnya, amikor pedig a napernyőt összecsukjuk, a Kárász utca felől nézve a Kossuth-szobortól jóformán nem is lehet majd látni.

Gyuris László: Senki ne gondolja, hogy elbagatellizáltam a teraszt, komoly költségvonzattal járt, a teljes berendezéssel, gépekkel, bútorokkal együtt körülbelül 58 millió forintba került. Fotó: Frank

Gyuris László: Senki ne gondolja, hogy elbagatellizáltam a teraszt, komoly költségvonzattal járt, a teljes berendezéssel, gépekkel, bútorokkal együtt körülbelül 58 millió forintba került. Fotó: Frank Yvette

A pult egyediségét a különleges LED-es megvilágítás adja

– Világlátott cukrászként, akit pár éve arra kértek, hogy nyisson Bécsben cukrászdát, pontosan tudja, hogyan működik ez az iparág, amelynek centrumában a tálalás áll. A legtöbb kritika a kiszolgálópultot érte, hogy milyen otromba monstrum, és nagyon csúnya, komoly csalódás.
– Ebben a kritikacunamiban a teraszunk azért esett áldozatul, mert még nincsen kész. Amikor kinyitunk, és alákerülnek az asztalok és a székek, teljesen más lesz a hangulata. Száz asztalnál négyszáz vendéget szeretnénk leültetni, a székek fele bézs színű lesz, és asztalterítő-mintázatot idéző körasztalokat kapnak, a székek másik fele pedig sötétbarna lesz, amikhez négyszögletes asztalok kerülnek majd. A kiszolgálópultból a mostanihoz képest csak egyharmad rész fog látszódni, szétnyitjuk, és alig lesz magasabb az asztaloknál. A pult egyediségét pedig majd a különleges LED-es megvilágítás adja, a 14 darabos színváltós lámpa a mennyezetet és igény szerint a terasz tetejét világítja meg, a pult oldalán látható, a Virág cukrászda emblémáját idéző virágkivágások pedig egyenletes fehér fényt bocsátanak majd ki. Senki ne gondolja, hogy elbagatellizáltam a teraszt, komoly költségvonzattal járt, a teljes berendezéssel, gépekkel, bútorokkal együtt körülbelül 58 millió forintba került.

Szervánszky László tanácsokkal segít

– A sütemények, fagyik mennyire lesznek virágosak, az A Cappellához képest mennyire követi majd a Virág régi hagyományait, ízeit?
– Teljes mértékben, ezen dolgozunk, [namelink name="Szervánszky László"] – a cukrászda egy korábbi üzemeltetője – mesterem és jó barátom sok tanáccsal, ötlettel ellátott, nagy erőt ad, hogy a szakmai segítségét a hátam mögött tudhatom.

– Hogyan állnak a felújítási munkálatokkal a Kis Virágban, mikorra várható a nyitás?
– A festési, burkolási, villanyszerelési munkálatok még javában folynak, a berendezés viszont már itt van Szegeden. Hogy elejét vegyem a következő kritikai viharnak, előre mondom, hogy négyből három kiszolgálópult egyelőre ugyan új állapotban, de kölcsönpult lesz, a végleges kialakítás az év végére lesz meg. A Kis Virágot pedig még júliusban kinyitjuk, ez száz százalék! Ezt számon lehet majd rajtam kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!