Szeged és környéke

2019.08.29. 12:39

Ha beüt a katasztrófa, kevés lesz a kártérítés, időzített bombák a lakásbiztosításban

Hiába emelkednek drasztikusan az ingatlanárak, ha a biztosításban régi, jóval alacsonyabb érték szerepel, nem kaphatunk annyi kártérítést, amennyiből újjáépíthetnénk elpusztult otthonunkat, vagy hasonlót vehetnénk. Szegeden négy év alatt megduplázódtak a lakásárak.

Kovács András

Jó ideje emelkednek az ingatlanárak, ám alig akad olyan em­­ber, akinek eszébe jutna, hogy a lakásbiztosításában kövesse ezt a változást, vagyis a szerződésben is a forgalmi értékhez igazítsa az újjáépítési költséget. Pedig hasznos lenne, mert óriá­­si csalódás lehet a kártérítési összeg. Főleg, ha az otthonunk lak­­hatatlanná válik.

– Ez ma már egyáltalán nem kizárt – hívja fel a figyelmet Németh Péter. A CLB kommuni­kációs igazgatója szerint legtöbbször a kártérítésnél derül ki, hogy az évekkel ezelőtt kö­tött biztosítások elavultak. Arra az ingatlanra ugyanis, amelynek az újjáépítési értékét 4-5 évvel ezelőtt például 30 millió forintban jelölte meg a tulajdonosa, akkor sem kaphat több kártérítést, ha most már csak a duplájáért lehet újjáépíteni. Az elavult lakásbiztosítások időzített bombaként ketyegnek a tulajdonosoknál.


– Az utóbbi körülbelül négy évben szinte minden lakáskategóriában megduplázódtak az árak Szegeden. Legyen szó panelról vagy téglalakásról, új építésűről vagy régebben felhúzottról, kis vagy nagy alapterületűről – mondja lapunk megkeresésére Bozsó Bence, a szegedi Limit Ingatlaniroda szakértője. Különbséget persze lehet tenni, mert a kisebb alapterületűek ára minden kategóriában jobban emelkedett. – Négy esztendő alatt ez azt je­­lenti, hogy évi 10–30 százalék közötti árváltozás volt, bátran állítom, ezt a biztosítások nem követték le – hangsúlyozza.


Megtudtuk, a családi házaknál nem volt ilyen nagy mértékű a drágulás, de Szegeden, városrészenként különböző mértékben 20–50 százalékos áremelkedés lehetett ebben a 4 évben. – Magam is aggódom, mert olyan légköri és időjárási jelenségekkel lehet már találkozni, hogy nem kizárt egy-egy kis területet érintő, de nagy pusztítást végző természeti erő sem. Legyen az villámárvíz, légzuhatag és még sorolhatnám az újonnan megtanulandó időjárási jelenségeket – mondja a szakember.

Németh Péter nyomatékosan leszögezi: a lakásbiztosítások „aktualizálásával" nem érdemes várni. Aki azt akarja, hogy a kártérítés fedezze a megron­gá­lódott ingatlan helyreállítási költségét, jobb, ha megnézi a szerződését, s elgondolkodik azon, vajon most is ugyanarra az értékre kötné-e, mint évekkel ezelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!