Szeged és környéke

2008.01.18. 21:49

Ha én ventilátor lehetnék! - Közeleg a farsang

Szeged - Farsangi jelmezt szerezhetünk turkálóból, kölcsönzőből vagy a ruhásszekrény mélyéről is. A vicces maskaráknak csak a képzelet szab határt. Míg a szülők katicabogárnak vagy cicának öltöztetnék csemetéjüket, a pajkos gyermek fatörzs- vagy éppen ventilátorjelmezről álmodik.

Bobkó Anna

Már hetekkel a farsangi buli előtt az a kérdés foglalkoztatja a szülőket, hogy milyen jelmezt viseljen a gyerek. Az ötletes maskara készülhet kimaradt anyagdarabokból, nagymama ruhásszekrényének mélyén talált kincsekből, vagy akár vécépapírból is. Utóbbiból például szép múmiahacuka varázsolható.

A négyéves Jean-Marc Guiot édesanyja bokros teendői mellett szakít időt a maskarakészítésre, hiszen számára ez kikapcsolódás.

– Mindig a fiam fundálja ki, minek szeretne öltözni. Volt már darázs, nagy potrohhal a fenekén, idén pedig pingvin lesz. Mivel szeretek barkácsolni, a jelmez elkészítése számomra hobbi – mondja Guiot Anikó.

A kreatív anyukák közé tartozik Felsőné Tóth Irén is. A nagycsoportos Katának és a kiscsoportos Leventének maga találja ki a farsangi maskarát, amelyet a gyerekekkel együtt készít el. Először turkálóban keresgélt, de nem talált igazán ötletes darabot. A gyerekeknek persze határozott elképzelésük volt arról, minek öltözzenek, de egy ügyes szülő ilyenkor beveti rábeszélő képességét – szem előtt tartva, mekkora esély van a megvalósításra. Így Kata tündérnek, a kis Levente pedig pókember, Zorro vagy Batman helyett – melyekből várhatóan több tucat szaladgál majd az óvodai farsangon –, Lúdas Matyinak öltözik.

Papp Kíra tündér, Jean-Marc Guiot pedig lovagjelmezbe bújt a kedvünkért.
Fotó: Segesvári Csaba

A Pulz utcai jelmezkölcsönzőben januárban és februárban nagy a forgalom. A teremnyi maskara között – amelyeket két-háromezer forintért bérelhetünk – akad bohóc, medve, római harcos, vagy éppen pillangóruha is. Megtudjuk, a gyerekek választását leginkább az aktuális rajzfilmek befolyásolják, így az utóbbi időben Shrek-, Fiona-, Pókember- vagy éppen Pán Péter-öltözéket kerestek a legtöbben. A kislányok továbbra is a habos-babos, királynős ruhákért rajonganak, a fiúk pedig a „keménylegényes" holmikat szeretik.

Alig akad olyan kívánság, amelyet a jelmezkölcsönzők ne tudnának teljesíteni. Jakucs László tulajdonos mindössze két példát említett: nem találtak maskarát, amikor egy kisgyerek fatörzsnek, egy másik pedig ventilátornak szeretett volna öltözni.

Kurtizán és lambada táncosnő

Több szegedi felnőttet is megkérdeztünk, gyermekkorában minek öltözött farsangkor. A válaszok között – már aki emlékezett rá – akadt indián, Hamupipőke, kisautó és takarítónő maskara is. A legviccesebb annak az egyetemistának a vallomása volt, aki elárulta: fiú létére kurtizánnak és lambada táncosnőnek öltözött az általános iskolai mulatságokon, amelyekkel elnyerte a legötletesebb jelmeznek járó díjat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!