Szeged és környéke

2011.11.21. 21:26

Háború lett Dócon a játszótérépítésből

Dóc - Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést az ügyészségen Székely Gyula a dóci beruházások miatt. A Jobbik helyi elnöke szerint az önkormányzat többet fizetett a vállalkozóknak, mint amennyi járt – és hiányolja a jurta-szalonnasütőt. Tóth Margit polgármester azt mondja, lezárt pályázatokról van szó, amelyeket már ellenőriztek, és rendben találtak.

Bobkó Anna

– Településünkön 2010-ben három uniós pályázatot valósítottak meg: a játszótér 20 millió forintba, a Dóc–Tisza túraútvonal 6 millió 750 ezer forintba, a könyvtári infrastruktúra-fejlesztés 7 millió forintba került. Az átadás óta többen forszírozzuk a megvalósulásnál tapasztalható erős ár-érték aránytalanságot – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Székely Gyula"], aki a tavaly októberi választáson [namelink name="Tóth Margit"] ellenfeleként indult a polgármesteri székért. – Vártuk, hogy bővüljön, szépüljön a játszótér, hogy megérkezik a számlán feltüntetett 2 millió 940 ezer forintos jurta-szalonnasütő. Nem jött. Ezért idén áprilisban a Jobbik Csongrád Megyei Elnöksége feljelentést tett az ügyészségen. Az ügy átkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, ott viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hűtlen kezelés tényét nem feladatuk vizsgálni. Ezért novemberben a Jobbik dóci elnökeként ismételten feljelentést tettem a megyei főügyészségen. Úgy tudom, folyamatban van ugyanebben az ügyben [namelink name="Toroczkai László"] Csongrád megyei önkormányzati képviselő és [namelink name="Faragó Zoltán"], dóci önkormányzati képviselő feljelentése is.

Székely Gyula a Hír Tv-nek adott interjújában – itt a neve alá azt írták, helyi lakos – többek között azt nehezményezte, hogy a játszótéri eszközöket forgalmazó cég honlapján 2 millió forintba kerül a kéttornyú favár, a projektért mégis 12 millió forintot fizetett a település.

– A dóci játszótér kivitelezőjének kiválasztása közbeszerzési eljárás útján történt, a HAÁSZ Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot. Weboldalunkon termékeink bruttó listaárai szerepelnek, amelyek telephelyi átvétellel értendők. A dóci játszótér árajánlata komplett kivitelezésre vonatkozik, ez a játékok ára mellett tartalmazza többek között a szállítási költségeket, az ütéscsillapító felületek anyagköltségét, a munkadíjat. Mindemellett cégünk hosszabb garanciális időt vállalt a játszótéri eszközökre a szokásosnál. Ezek együttes költsége alakította árainkat, így a weboldalon szereplő termékárakat nem lehet irányadónak tekinteni egy projekt teljes kivitelezési munkáit tartalmazó költséggel – tudtuk meg Haász Ákostól, a cég ügyvezetőjétől.

– Nemcsak a beszerzett eszközöket kellett kifizetni a szóban forgó pályázatoknál, hanem többek között a projektmenedzsmentet és a nyilvánosság biztosítását is, vagyis hogy a megfelelő fórumokon tájékoztassuk a lakosságot a pályázat kimeneteléről. A játszótérnél a pályázat leírásában részletesen szerepel, hogy melyik eszköz mennyibe került, emellett azonban azt is meg kellett fizetni, hogy megfelelően, az uniós szabványok szerint legyenek összeszerelve, beállítva – erősítette meg Tóth Margit. Hozzátette: a játszótér kialakításának tervei között nem is szerepelt jurta-szalonnasütő. A polgármestertől megtudtuk: mindhárom pályázatot lezárták. Az átadás után a minisztérium megbízottjai helyszíni szemlét tartottak, és az iratokat is átnézték. Egyik esetben sem találtak szabálytalanságot.

– A feljelentés miatt az ügyészség mindhárom pályázat teljes anyagának fénymásolatát kérte tőlünk. Két kolléganőm két napja ezzel foglalkozik, így kevesebb idő maradt a feladatainkra: költségvetési koncepciót kellene készíteni, a testületi ülésre készülni, és összeállítani azt a listát, amelyen az a 300 halmozottan hátrányos helyzetű család szerepel, akiknek tartós élelmiszert osztunk majd ki – hallottuk a polgármestertől.

[namelink name="Szanka Ferenc"], a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a pályázati anyagok átvizsgálása után döntik el, hogy indítanak-e nyomozást az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!