Szeged és környéke

2008.09.25. 22:58

Háborús bombák Csongrád megyében

Szeged - A fővárosi tűzszerészek idén 81 ezer 323 háborús robbanótestet semmisítettek meg az országban. Csongrád a világháborús töltetek tekintetében a kevésbé fertőzött megyék közé tartozik.

Munkatársunktól

A szegedi Gábor Áron utcában földmunkálatok közben kedden délután egy II. világháborús orosz kézigránát került elő a föld mélyéről. Három órán át tartotta lezárva az utcát a rendőrség: mint minden ilyen esethez, a fővárosból érkeztek a tűzszerészek, akik elszállították a háborús eszközt.

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj tájékoztatása szerint idén eddig 81 ezer 323 darab robbanótestet semmisítettek meg a tűzszerészek. Csongrád megyéből 40 bejelentést kaptak. Arról azonban még nem készült felmérés, hogy hány világháborús robbanótest lehet még az országban. Ugyanakkor kiemelten veszélyeztetett területnek számítanak az egykori ipari területek, hidak, vasúti csomópontok, pályaudvarok, repülőterek. Tavaly augusztus végén például az algyői vasúti híd melletti szántón fordított ki egy munkagép egy második világháborús tüzérségi gránátot. Ezt a helyszínen semmisítették meg a szakemberek.

Csongrád megye világháborús töltetekből a kevésbé fertőzött megyék közé tartozik. A robbanószerkezetek többnyire földmunkák során kerülnek elő, de erdőben is találtak már turisták világháborús bombákat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!