Szeged és környéke

2015.10.05. 21:45

Hajléktalanként kampányol Milo

Deszk, Budapest - Gyukin Milovan, a deszki származású egykori valóságshowhős hajléktalanként hívja fel kisfilmjében a figyelmet arra, hogy nem pénz, csupán gondolkodásmód kérdése Földünk megóvása.

Timár Kriszta

„Kérem, segítsenek" – áll a kézzel írott táblán, amelyet egy fiatalember tartogat egy kapualjban. Az arc sokaknak lehet ismerős: [namelink name="Gyukin Milován"], a Való Világ 3. szériájának győztese koldul hajléktalanként. Természetesen nem fordult rosszra a deszki fiatalember élete, csupán egy kisfilmben népszerűsíti a környezetvédelmet.


– Nem most készült ez a film, egy másik pályázatra forgattam. De amikor megláttam a kiírást, arra gondoltam, ide is beadom – mesélt a Green Go nemzetközi rövidfilmverseny előzményeiről Milo. Bár értékes pénznyeremény jár a legkreatívabb filmeseknek, azt mondja, nem ez motiválta. Egyszerűen csak fontosnak tartotta ezt a témát.

A film azt mutatja be, hogyan tesz egy nincstelen ember környezetünkért. Összeszedi az eldobált szemetet, és a szelektív hulladékgyűjtőbe viszi, maradék ásványvizével növényt öntöz. Amikor pedig visszaül koldulóhelyére, a „kérem, segítsenek" tábla alól egy újabb kerül elő, hogy azt kiegészítse: „a Földnek".

 

Bárki tud tenni a környezetvédelemért - hangoztatja Milo. Fotó: Bors

Bárki tud tenni a környezetvédelemért – hangoztatja Milo. Fotó: Bors

– Azt akartam ezzel üzenni, hogy a környezetvédelem nem pénz, csupán gondolkodásmód kérdése. Akinek nincs semmije, az is tud tenni érte.


Magyarországon mindenesetre meglehetősen furcsa hangvétele van ennek a filmnek, hiszen a hajléktalanok valóban tesznek a környezetvédelemért. Csakhogy nem önzetlenül, ahogyan a filmben szerepel, hanem pénzért: kikukázzák a visszaváltható sörösdobozokat és -üvegeket. Milo azt mondja, ezt a sztereotípiát is igyekezett lerombolni.



A kisfilmeket egy szakmai zsűri díjazza majd három kategóriában, de van közönségdíj is. Saját kategóriájában a deszki származású fiatalember tegnapig vezetett, jelen állás szerint azonban egy másik pályázó megelőzte. A pályaművekre október 15-éig lehet szavazni a greengofest.eu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!