Szeged és környéke

2011.09.20. 22:17

Halált is okozhatnak a kis kék tabletták

Szeged - Hamis és hatástalan, vagy egészségkárosító és akár halálos is lehet a potenciafokozó szer. Az étrend-kiegészítőként árusított ajzószereket ismét nagyító alá tették a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Kiderült: 6 szer közül 3 hamis és veszélyes. Ezeket nem elég betiltani, a hamisítót és forgalmazót büntetni is kellene.

Újszászi Ilona

Szexboltban vettek 3 potenciafokozó szert, további 3 hasonló készítményt pedig drogériában vásároltak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Az universitas Gyógyszerésztudományi Karán a Farmakognóziai Intézet laboratóriumában augusztusban azért tették nagyító alá a szexuális vágy, a férfipotencia fokozását ígérő, étrend-kiegészítőként kínált úgynevezett „kék tablettákat", mert minőségi problémákra gyanakodtak.

„Növényi kivonatot tartalmaz" – szerepel minden készítményen. Ezzel szemben gyógynövény vagy egyáltalán nincs bennük, vagy a hamisításhoz használt gyógyszerhatóanyaghoz képest elenyésző mennyiségben. A hamisított készítmények olyan, tiltott szintetikus vegyületeket tartalmaznak, amelyeket csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett lehetne adagolni a potenciazavarral küzdő, de mondjuk magas vérnyomástól, szívritmuszavartól is szenvedő férfiaknak.

Csupor Dezső szerint akár az életével játszik az, aki az ismeretlen pirulákat kontroll nélkül beszedi. Fotó: Karnok Csaba

Csupor Dezső szerint akár az életével játszik az, aki az ismeretlen pirulákat kontroll nélkül beszedi.
Fotó: Karnok Csaba

Ha az illető e bajáról nem tudva veszi be a potenciafokozót, akkor szív- és érrendszeri probléma, szélsőséges esetben halál is bekövetkezhet – magyarázza Csupor Dezső adjunktus, miért életveszélyesek a hamisított és félrevezető tájékoztató szöveggel forgalmazott kapszulák.

Erkölcsi és jogi felelősség

A potencianövelő szerek dobozain feltüntetett származási hely alapján a hamisítók Kínában és az USA-ban keresendők. De a hazai forgalmazók is erkölcsi és jogi felelősséggel tartoznak a hatóságok felé, illetve a fogyasztó félrevezetése és egészségének károsítása miatt. Itthon változtatni kellene a szabályozás rendjén: az étrend-kiegészítő termékek forgalmazása ugyanis továbbra sem engedélyköteles.

Merevedési zavarra nincs is olyan drasztikus hatást kiváltó gyógynövény, mint amit a hamis potenciafokozó szerek ígérnek. A szegedi kutatók által vizsgált 6 készítmény közül 3 hatástalannak, 3 pedig – a V.I.P. GOLD, a Viapro Forte+ és a Blue Dragon II. – hamisnak és veszélyesnek bizonyult. Több tucat potencianövelő szerepel az engedélyezett gyógyszerek országos listáján. A kiskereskedelemben csökkent a számuk tavaly óta. Ám az internetes világhálón megtalálhatók azok a szerek is, amelyeket a szegedi kutatók tavalyi vizsgálata minősített hamisnak és életveszélyesnek. Lapunkban is írtunk arról, hogy a múlt évben ellenőrzött 53 készítményből 25 engedély nélkül került a boltokba, 8 szintetikus hatóanyagot is tartalmazott, 6 szert az ÁNTSZ betiltott.

– A piacra kerülés előtt senki nem ellenőrzi a különböző étrend-kiegészítők minőségét és kémiai összetételét. Márpedig a gyógynövények és az ezzel foglalkozó szakma lejáratása nem érdeke az e hatóanyagokat kutató szegedi egyetem farmakognóziai intézetének – adja vizsgálatuk hátterét Csupor Dezső. A fiatal szakember fájlalja: tavaly hiába figyelmeztettek a problémákra, nem változott az ellenőrzés rendszere és a forgalomba hozatal módszere, de büntetőeljárás sem indult.

10 termékből 8

Komoly egészségügyi probléma – például súlyos szívbetegség, potenciazavar, csontritkulás – nem oldható meg pusztán étrendkiegészítőkkel – figyelmeztet a páciens felelősségére [namelink name="Csupor Dezső"]. A potencianövelő és egyéb étrendkiegészítők – például fogyasztó- és testépítőszerek – minőségét hét éve folyamatosan vizsgálják az SZTE kutatói. Ijesztő az eddigi mérleg: már tavalyi kutatásaik rámutattak arra, hogy 10 közül 8 hamisított a kémiai vizsgálatot is magába foglaló piacellenőrzés nélkül forgalmazott potenciafokozók közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!