Hallgassa élőben!

Halara és görög gesztusok

Letelepített idegenvezetőként, három szezonon át fogadta és kalauzolta a magyar turistákat a görögországi Parálián Balogh Ádám. A 29 éves férfi jelenleg csak körutazásokat vállal.
Balogh Ádám (középen) egy magyar turistacsoporttal Paralián. Fotó: DM/DV

– Egyetem mellett végeztem az idegenvezetői képzést, amivel párhuzamosan a görög nyelvvel is megismerkedtem – mesélt Balogh Ádám arról, hogyan került közelebbi kapcsolatba a mediterrán országgal. A nyelvből felsőfokú szóbeli nyelvvizsgát tett, majd az Apollon travel letelepített idegenvezetőjeként három nyáron keresztül Paralián fogadta a turistákat.

– Görögül a „ne” jelenti az igent. Vigyázni kell, ha valaki hevesen ne-vel tiltakozik az országban, akkor az beleegyezéséről biztosítja görög nemzetiségű partnerét – beszélt arról, a számokon és a köszönésen kívül ezt mindig megtanítja a rábízott turistáknak. – A gesztusokról is beszélek nekik. A nemet a görög például úgy fejezi ki, hogy felhúzza a szemöldökét. Nem árt, ha ezekkel is tisztában van egy turista – mondta.

Balogh Ádám elbeszélte, az idegenvezetőnek sokféle problémával kell szembenéznie. – Tipikusnak mondható, hogy a turista elégedetlen a szobájával. Ha jó az idő, általában megnyugszanak a kedélyek. Három éve azonban volt egy esős, hűvös júliusi hét: ilyenkor az idegenvezető felelős az időjárásért is – mesélte. Mint mondta, ezeken a dolgokon hamar átsiklik az ember, de a rázósabb eseteket soha nem felejti el. – Egyszer olyan rosszul lett az egyik fiatal utas, hogy mentővel kellett a kórházba szállítani. Az édesanyjával taxival mentünk utána, ahol nekem kellett fordítanom, mi is történik a fiával, akit végül repülővel szállítottak haza és megműtöttek – beszélt az egyik legextrémebb helyzetről.

Majd, nemsokára, mindjárt

Melyik életstílust kedveli jobban? – faggattuk Ádámot. – Görögországban könnyen hozzá lehet szokni a „Halara”-hoz, amit főleg északon hangoztatnak szívesen a helyiek. Ez nagyjából azt jelenti, csak nyugodtan. Megcsináljuk, de nem most. Mivel kint is folyamatosan dolgoznom kell, a magyar, azaz a pörgősebb létet élem Görögországban is.

Bele lehet-e unni abba a környékbe, ahol évről évre letelepített idegenvezetőként dolgozik az ember? Ádám az Olymposon körülbelül negyvenszer volt, de mint mondta, a hegy mindig más arcát mutatta neki.
– A negyedik hónapban azért már vártam, hogy hazajöjjek. Itthon pedig arra, mikor kezdődik újra a szezon – beszélt a mediterrán ország vonzásáról. Mivel a férfi egy középiskolában kezdett el tanítani, munkájával már nehezen tudná összeegyeztetni a négy hónapos kintlétet.

A letelepített idegenvezetőséget ezért körutazásokra cserélte: szezononként három-hat alkalommal kísér turistacsoportokat Görögországba. Ádámot sok ismerőse irigyli munkájáért. – Tengerpart és napsütés tényleg van, de ha egész nap dolgozik az ember, nincs ideje lemenni a partra. Ilyenkor a napsütés is inkább hátrányt jelent – magyarázta.

Továbbjutott a Chelsea, angol házidöntő lesz
A Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató londoniak találatait Timo Werner és Mason Mount szerezte.
Fitch: Közép- és Kelet-Európa adósosztályzatai átvészelték a koronavírus-sokkot
A magyar gazdaság kilábalása előbb indul, mint a többi közép-európai EU-gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előbbre tart, mint a térség többi országában.
Ezért találkozott Karikó Katalinnal Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen
Karikó Katalin biokémikus szerdán ellátogatott a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájára, ahol találkozott Merkely Bélával, az intézmény rektorával.
Orbán Viktor: ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia
Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira.
Horváth Ferenc marad a Budapest Honvéd vezetőedzője
Nehéz helyzetben vette át az együttest, de teljesítette, amit vállalt: bent tartotta a csapatot az NB I-ben.
Stumpf István: az Orbán-szabály a politikai tudás foglalata
A miniszterelnök nem szereti az intézményeket, ő az embereket szereti, és világossá tette, hogy mindent megtesz Európa keresztény gyökereiért.