Szeged és környéke

2008.01.23. 21:55

'Halkan' szivárgó gáz a szegedi Hangos utcában

Szeged - Hat óra alatt meghalt volna a szén-monoxidtól az a petőfitelepi család, amelynek házához kedd este vonultak ki a mentők és a tűzoltók. Először a gyerekek panaszkodtak fejfájásra.

Kiss Gábor Gergely

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy négytagú petőfitelepi családot szállítottak a mentők kedd este kórházba. Ahogy arról lapunkban beszámoltunk: a két felnőttet a bel-, a gyerekeket a gyermekklinikára szállították. Előbbieket tegnap reggel már haza is engedték, míg a kisgyerekeket, a biztonság kedvéért, csak ma bocsátják el az intézményből.

– A gyerekek kezdtek el panaszkodni, hogy fáj a fejük – mondta tegnap délelőtt szűkszavúan az édesanya családi házuk ajtajában. Éva egyből gondolta, hogy a kazán lehet a hibás, de addigra már ő és a férje is rosszul lett. Elmondása szerint mindössze annyi ereje volt, hogy felhívja a mentőket, majd családjával együtt az udvarra menjen. Miután tegnap reggel hazaértek a klinikáról, szakembert hívtak az egy évvel ezelőtt beszereltetett kazánhoz.

Ötven felett kell jeleznie

Az Európai Unió 2001-ben bevezetett új szabványa előírja, hogy a szén-monoxid-detektoroknak már akkor jelezniük kell, ha a levegő szén-monoxid-szintje eléri az 50 ppm-es értéket. Így az első jelzés után bőven marad idő megkeresni a gáz forrását vagy szellőztetni a helyiséget, és nem áll fenn az esetleges mérgezés kockázata. Egy szén-monoxid-mérő készülék ára – a forgalmazótól és a gyártótól függően – 10-30 ezer forint között van. A petőfitelepi család házában nem szereltek föl jelzőkészüléket.

Dudás László szegedi tűzoltó főhadnagy elmondta: a lakásban műszereikkel megmérték, a levegőben hány szén-monoxid-részecske van egymillió oxigénmolekula mellett. Kiderült: 60 ppm a szén-monoxid koncentráció, ezért a gázkazánt elzárták. Valóban ez volt a baj forrása: nem lobbant be kedd este, miközben a szén-monoxid elkezdett szivárogni belőle. A főhadnagy megjegyezte: illetékességi területükön ilyen esetek miatt ritkán kell kivonulniuk.

– Ha a család nem érzékeli időben a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, a mért koncentráció mellett hat-nyolc órán belül meghalhattak volna – jelentette ki [namelink name="Forster Tamás"], a II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ vezetője. A szénmonoxid belégzés után, a vérbe kerülve, gátolja az oxigénfelvételt: kötődése majd háromszázszor nagyobb, mint az oxigénnek, így könnyebben megtapad a vörösvértesteken. Ezért a szén-monoxid-mérgezéssel beszállított betegnek oxigént kell adni.

– Az utóbbi három hétben ezenkívül még két alkalommal merült fel szén-monoxid-mérgezés gyanúja a hozzánk behozott betegeknél – mondta az orvos. – De a többi esetben nem kellett közbeavatkoznunk.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!