Szeged és környéke

2008.10.28. 10:14

Hallgatásra ítélt szabad rádiók

Szeged - Bár az érvényben lévő hazai médiatörvény a független rádiózás lehetőségét és a véleménynyilvánítás szabadságát garantálja, ma Magyarországon az év eleje óta frekvenciamoratórium van, ami annyit tesz, hogy a felügyeleti szervek nem engedélyezik új rádiócsatornák indítását.

Juhász László

A hatóságok a digitális átállásra való felkészülésre hivatkoznak, a szabad rádiók – köztük egy szegedi –, és a hozzájuk csatlakozó civilszervezetek pedig tiltakoznak, protestakciókat szerveznek, petíciót nyújtanak be.

A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének (SzaRáMaSzer) tagrádiói október 25-ére hirdették meg a szabad frekvencia napját, hogy így tiltakozzanak az általuk értelmetlennek tartott, január 1-je óta tartó frekvenciamoratórium, valamint a frekvenciagazdálkodás túlszabályozása ellen. A moratórium bevezetését a hatóságok a digitális átállással indokolják, annak ellenére, hogy a digitális rádiózás elindulása a rádiós műsorszórók tekintetében semmilyen technikai módon nem ütközik a jelenlegi FM-sáv használatával: a két technológia egymástól elkülönült frekvenciatartományokat használ. A tiltakozó akciókat szervezők javasolják: szűnjön meg az állami moratórium, és ezeken a sávokon is szólhasson műsor, illetve ne a frekvenciára hirdessenek moratóriumot, hanem a frekvencia – és vele a szólás – szabadságát korlátozó tényezőkre.

Szünetjellel tiltakoznak

Ma az országban 250 kisebb-nagyobb rádió működik, frekvenciához jutni pedig csak pályázattal lehet. A független rádiósok szerint legalább hatszor ennyi rádiónak lenne hely az éterben. Kovács Balázs, a pécsi Periszkóp rádió ügyvezetője, az országos tiltakozás egyik szervezője szerint annak, aki kisközösségi rádiót szeretne indítani, sok energiát és pénzt kell befektetnie. A szervezők tiltakozásuk jeléül a szabad frekvencia napján három kalózrádiót is indítottak: Pécsett, Székesfehérváron és a fővárosban. A pécsi kalózrádió egyelőre csupán szünetjelet sugároz. Azt mondjak, addig adják ezt a jelet, amíg a hatóság lehetővé nem teszi, hogy a szabad frekvenciákon bárki szabadon műsort sugározzon.

Szabad frekvenciáért demonstráltak a rádiósok. Fotó: Friedrich Uta

Szabad frekvenciáért demonstráltak a rádiósok.
Fotó: Friedrich Uta

A szabad frekvencia napja előtt két nappal a szervezők tudomására jutott, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megkezdte a már korábban elindított, de be nem jelentett, vagyis „kalóz" rádióadók leszerelését, hivatkozva a szabad frekvencia napjára.

Rádióművészeti programok országszerte

A tiltakozók által szervezett szabad frekvencia napján az ország több városában – köztük Szegeden – zenei és rádióművészeti fellépéseket, köztéri akciókat, szakmai előadásokat, beszélgetéseket tartottak, amelyeknek elsődleges témája: mi történjék az analóg rádióspektrummal a „digitális átállás" korszakában.

[namelink name="Medvegy Gábor"], a szegedi Rádió MI szerkesztője szerint az éterben mindenki számára elegendő helynek kell lennie: – Jelenleg ha megnézzük, melyek azok az adások, amelyek Szeged területén bárhol, bármilyen készülékkel foghatók az éterben, a hallgatók csupán a közszolgálati és a kereskedelmi rádiókat érhetik el. A városban működő közösségi rádiók adásait Szeged egyes részein hiába keresik, a kis vételkörzet miatt nem mindenhol érhetők el, hiszen az induláskor azok csak kisközösségi rádiós frekvenciára pályázhattak.

A digitális átállás bizonytalanná teszi a szabad rádiózás jövőjét.

A digitális átállás bizonytalanná teszi a szabad rádiózás jövőjét.
A szegedi rádiós elmondta: nem vágynak a nagy műsorszórókéhoz hasonló vételkörzetre, ám jó lenne, ha valamivel könnyebben elérhető lenne az adásuk azoknak, akik kíváncsiak rá. Az országban más kisközösségi rádiók is vannak hasonló helyzetben, ezért Pécsett javaslatot tettek ezen rádiók vételkörzet-növelésére, hogy a civil hangok valóban elláthassák feladatukat.

Az akció sikeres volt

Kovács Orsolya, a SzaRáMaSzer programvezetője szerint a hétvégi akciók elsődleges hozadéka, hogy a szabad rádiók sajtófigyelmet kaptak, hiszen jelenleg közel 70 ilyen rádiónak van szerződése az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT), vagyis az éterben is létezik egy civil szektor, aminek jót tesz, hogy bekerül az országos médiába. A rádióközi kapcsolatok erősítése mellett sikerként könyvelik el, hogy a pécsi demonstrációra, beszélgetésekre eljött Tímár János, az ORTT testületének szabad demokrata tagja, aki partnerként tekint a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetére.

A közeli terveket illetően Kovács Orsolya elmondta: a szervezet háromoldalú megbeszélést sürget az ORTT-vel és az NHH-val, a Periszkóp rádió pedig még több, a hétvégihez hasonló akciót szeretne. És persze szabad frekvenciát. Mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!