Szeged és környéke

2008.08.05. 21:04

Halott vevő vásárolta a vegyszert

Szeged - Újabb fordulat az ecetsavanhidrid-ügyben: papíron egy halott férfi vásárolta meg a 115 hordónyi vegyületet. Magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt nyomoznak a rendőrök.

Munkatársunktól

Papíron egy halott férfi vásárolta azt a 115 hordó ecetsavanhidridet, amit a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tíz ország részvételével, egy évig tartó titkos nyomozás után június végén foglalt le Szegeden. Ezt az információt Pál János alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azzal egészítette ki, hogy az ügyben emiatt folyik nyomozás magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt.

A június 26-i akcióról egyébként a rendőrség csak egy héttel később tájékoztatta a közvéleményt. Kiderült, hogy Szegeden igazoltattak egy cseh rendszámú teherautót, amelyik akkor még ismeretlen eredetű anyagot szállított. Megállapították, hogy a fuvarokmányok hamisak, fiktív személy nevére állították ki azokat. Két cseh és két magyar állampolgárt előállítottak és kihallgattak, a 115 hordó ecetsavanhidridet lefoglalták.

A rendőrség előzetesen joggal azt feltételezte, hogy a kábítószer-prekurzor ecetsavanhidridből kábítószert, heroint állítanak elő. A vegyszer a kábítószer-prekurzorokról szóló 273/ 2004/EK. (uniós) rendelet I. melléklet 2. kategóriájába tartozó jegyzékben szerepel, és megvásárlása nem bűncselekmény. Ez derül ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján közzétett kábítószer-prekurzorokról szóló listából is: a 2. kategóriába tartozó anyagok tartása vagy forgalomba hozatala nem engedélyköteles. A forgalomba hozatal esetén a jogszabály csupán bejelentési kötelezettséget ír elő abban az esetben, ha az éves mennyiség meghaladja a 100 litert.

A fentiekből az következik, hogy a rendőrség nem tehet mást, a lefoglalt 115 hordónyi vegyszert ki kell(ene) adnia a tulajdonosának, akiről időközben kiderült, már a vétel előtt meghalt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!