Szeged és környéke

2008.11.03. 20:47

Halottak napja után megszaporodik a temetőgondnokok dolga

Szeged - Mindenszentekre és halottak napjára a legtöbb szegedi temetőben pluszkonténereket helyeztek ki, ennek ellenére több szemét került a gyűjtőládák mellé, mint bele. A köztemetőkből várhatóan ezer köbméter hulladékot szállítanak el. A Testamentum Kft. erre az időszakra megduplázta munkatársai számát.

Munkatársunktól

A hétvégén százezernél is többen emlékeztek szeretteikre Szeged köztemetőiben. A rengeteg látogató a megszokottnál jóval több szemetet halmozott fel. A konténerek tartalmát viszont csak a jövő héten szállítják el – tudtuk meg a köztemetőket üzemeltető Testamentum Kft. ügyvezető igazgatójától, Hódi Lajostól.

– Halottak napja körül rengeteg kérés és panasz érkezik hozzánk. Sokan a sírhelymegváltás meghosszabbításával kapcsolatban keresnek meg, vagy éppen a hozzátartozók nyughelye után kutatnak. Mások kinőtt fa vagy belógó ág miatt fejezik ki nemtetszésüket. Jövő héten kezdjük meg az intézkedést ezekben az ügyekben, és a hulladék elszállítását is ezekre a napokra tervezzük – tudtuk meg Hódi Lajostól.

A Dugonics temetőben háromkonténernyi szemét gyűlt össze. Fotó: Segesvári Csaba

A Dugonics temetőben háromkonténernyi szemét gyűlt össze.
Fotó: Segesvári Csaba

A tiltás ellenére sokan autóval hajtottak be a temetőkbe. A gépjárművek által okozott károkat – összetört sírköveket – is a napokban mérik fel. Íratlan szabály, melyet sokan nem tartottak be: miután az öntözőt megtöltöttük vízzel, a csapot zárjuk el. A köztemetőkben elfogadható volt a helyzet a víznyelő kavicsrétegnek köszönhetően, de volt, ahol a kút melletti tócsában kellett tocsogni.

A Testamentum Kft. kezelése alatt álló négy köztemetőben – Belvárosi, kiskundorozsmai, tápéi, gyálaréti – pluszkonténereket helyeztek ki. A látogatók mégis több szemetet dobáltak a gyűjtők mellé, mint bele. Összesen körülbelül 1000 köbméternyi hulladék gyűlt össze. Az ünnepek alatt és az elkövetkezendő néhány napban megerősített létszámmal dolgoznak: húszan a kft. állandó alkalmazottjai, húsz embert pedig a szegedi munkaügyi központ toborzott a szociális segélyen élők közül.

Karácsonyig száradnak a virágok

A Felsővárosi Minorita Plébánia üzemeltetésében álló Dugonics temetőben a hétvégén 20-25 köbméter szemét gyűlt össze, melyet két 7 köbméteres és egy 9 köbméteres konténerben gyűjtöttek. Móricz Szabolcstól, a temető gondnokától megtudtuk, a napokban a sírhelyekre került virágok és mécsesek egy részét csak karácsonykor dobják ki, hiszen nem mindenki jár sűrűn hozzátartozói nyughelyéhez.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!