Szeged és környéke

2010.05.17. 23:44

Harmadfokú belvízvédelmi készültség Bordányban

Bordány - Az elmúlt napok esőzései egyelőre nem okoztak túl nagy kárt a megyében, de több helyen különböző fokozatú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A legmagasabbat, harmadfokút Bordányban.

Munkatársunktól

Az elmúlt három nap alatt 46 milliméter csapadék hullott térségünkben. Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, az Atikövizig ügyeletvezetője lapunkkal közölte: jelenleg 24 szivattyútelep működik a hivatal működési területén. Makón és Csongrádon első fokú belvízvédelmi fokozat van érvényben, Bordányban pedig harmadfokú – tette hozzá.

– Az elmúlt pár napban sorra kaptam a telefonokat, hogy a felgyülemlett belvíz befolyik a lakóházak melléképületeibe. Azonnal megkezdtük az elhárítási munkálatokat, csakúgy, mint a veszélyeztetett külterületi tanyacsoportoknál. Ott az okozza a legnagyobb bajt, hogy nincs kiépített csatornarendszerük, ahol a víz elfolyhatna, így ideiglenes árkokat ástunk – mondta Balog Ferenc, Bordány polgármestere. – Szerencsére emberi élet nincs közvetlen veszélyben. Áll viszont a víz a szántóföldeken. Háromezer hektár föld tartozik a településhez, ennek csaknem 30 százaléka áll víz alatt, főleg burgonya és gabonafélék. Azt, hogy a kár mekkora, egyelőre nem tudjuk. Mondják, hogy a májusi eső aranyat ér, de nekünk már elég ennyi arany.

Csanyteleken is szivattyúzni kell a sok vizet, Zákányszéken pedig első fokú készültséget kellett elrendelni, mivel a csatornák telítettsége elérte a 80 százalékot, és ez a további esőzések miatt fokozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!