Szeged és környéke

2009.03.23. 20:12

Harminc éve gyarapodik a szegedi Nagy József gyűjteménye

Szeged - A vasutaspálinka éppúgy megtalálható a szegedi MÁV-palota alagsorában, mint az utolsó szegedi gőzös maradványai. Nagy József, a szegedi vasúttörténeti alapítvány vezetője 30 éve gyűjti a vonatokkal kapcsolatos ereklyéket.

Kiss Gábor Gergely

– Hol foglalsz helyet? Harmad-, másod-, vagy első osztályon? – tette fel a kérdést Nagy József titkár, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány székhelyén, a Tisza Lajos körúti MÁV-palota alagsorában. A pincehelyiségekben több ezer vasúti relikvia pihen, köztük kiselejtezett vasúti székek. Még a számítógépasztal széke is első osztályú ülésként funkcionált korábban.

A gyűjtemény 30 éve gyarapodik, számát még megbecsülni is nehéz, de jóval túl van az ezer darabon. Csak vasutas sapkából van vagy 140 darab. Nagy József kedvencei az utolsó szegedi gőzös maradványai – zománc- és kazántáblája, dokumentációja egyaránt a gyűjtemény része. A mozdony 1983 márciusában vonult nyugdíjba, emléke az alagsorban máig kísért. A kollekció legértékesebb darabja egyébként 2 milliónál is többet ér: a 303,001-es gőzmozdony kicsinyített, ám működő mása. Ugyanennyire érdekesnek tartottuk azt a vasutaspálinkát is, amit Nagy József kínált nekünk. A szőlőből készült itóka egy 1998-ig pálinkafőzőként működött békési mozdonyból került a gyűjteménybe.

A sapka teszi a vasutast – Nagy József gyűjteményében. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)


A korábban mozdonyvezetőként dolgozott férfi elmondása szerint a több ezer darabos gyűjtemény alig pár darabjáért fizetett. – Jók a kapcsolataim. Mindig értesülök arról, hogy hol és mit akarnak leselejtezni. Ehhez néha kukázni is kell, de megéri – mondta mosolyogva. Kiskunfélegyházáról például egy bronzból készült, vörös csillagot is ábrázoló mozdonytáblával a hóna alatt távozott, amit egy mozdony oldaláról szerelt le valamikor a 80-as évek közepén. A 25 kilós plakett a nagy októberi szocialista forradalom 60. évfordulója alkalmából, 1977-ben került fel egy gőzösre, ám a mozdonyt nem sokkal később leselejtezték.

Szól a kinder: sihuhu

Nagy József nemcsak az alagsorban, otthon is gyűjti a vasutas mütyüröket. Kindertojásmozdonyból 188 különböző darab van a birtokában. – Megrázod a tojást, és ha azt mondja, sihuhu, akkor vonat van benne – osztotta meg velünk a tuti receptet a nyugdíjas mozdonyvezető.

A vasutas sapkákkal azonban nem volt nehéz dolga. – Német nyelvterületen elég hamar sikerül megszereznem a fejfedőket, máshol, ha nehezen is, de végül megértetem, miért is akarom leimádkozni például egy mozdonyvezető sapkáját. Az olaszországi Santa Luciában az állomásfőnök például már előre becsomagolta nekem a kalapját – fülébe jutott, hogy egy „őrült" magyar járja az olasz állomásokat vasutas sapkák után koldulva – mesélte Nagy József. Egyiptomban azonban megrettent, amikor szintén egy sapkát kérve Asszuánban az állomásfőnök előbb sikátorok közé vezette be, hogy eljussanak a lakásáig. Itt előbb pénzt akartak kérni az egzotikus fejfedőért, végül mégis sikerült ingyen megszerezni azt.

Hogy bírja családja nem mindennapi gyűjtőszenvedélyét? – Két feleségemtől már elváltam, első alkalommal kicsit ez is közrejátszott. Ma viszont belátja minden hozzátartozóm, hogy sokra vittem a vonatok terén – magyarázta a férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!