Szeged és környéke

2015.10.08. 14:28

Harminc kilós a kézzel másolt Biblia

Szeged - Öt kötet, több mint ötezer oldal, harminc kilogramm, marhabőr borítás, kézzel készített könyvjelző. Tömören, ezek annak a kézzel másolt Bibliának az adatai, amelyet tegnap mutattak be a sajtó képviselőinek a Somogyi Könyvtár hangoskönyvtárában.

Salánki Zsófia

Fakszimile kiadás is készül

Szőnyi Etelkától a JATE Press kiadó vezetőjétől megtudtuk, hogy fakszimile kiadás is készül majd a kézzel másolt Bibliából, melyet előrendelés után bárki megvásárolhat.
– XXL-es méretű böröndöt kellett vásárolnunk a harminc kilós és 5061 oldalas kézzel másolt Bibliának, amihez most készítik a speciális tépőzáras védőcsomagolást – mondta tegnap sajtótájékoztatóján [namelink name="Benyik György"] plébános,  bibliakutató. Az elkészült művet október 14-én adják át egy vatikáni audiencián Ferenc pápának, ahová 11 határon túli gyermeket is magukkal visznek közadakozásból. Nekik legalább két alkalommal kell majd beszámolniuk élményeikről saját közösségeiknek.

A Bibliát 1983-ban kezdték másolni, majd a munka hosszú időre megszakadt, így voltak olyanok, akik már meg sem érhették elkészültét. [namelink name="Erdő Péter"] bíboros pedig még nem is viselte ezt a tisztséget, mikor a szent szöveget másolta. 

Korábban megírtuk (Mindenki írhat a Magyarok Bibliájába): Benyik György első felhívását a Szent Gellértről elnevezett Szeged Tátra téri templom felszentelésének 40 éves jubileumára írta ki. Az akcióhoz csatlakoztak a szegedi plébániák, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a református és evangélikus lelkészségek és még a Szegedi Csillag Börtön lakói is. A közösségek annyira buzgón láttak neki a másolásnak, hogy elfogytak az újszövetségi szövegek – elkezdték másolni az Ószövetséget is.
 

Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Az Ószövetség terjedelme 4250, az Újszövetségé pedig 811 oldal. Mivel az össz terjedelme 5061 oldal, ugyanennyi kéz is kellett ahhoz, hogy elkészülhessen. Található a könyvben egy üres oldal is, mely csak látszólag üres, hiszen ezt [namelink name="Farkas Mátyás"] zongoratanár készítette vakírással. 
 

A könyvkötésért Kádár László felelt, az illusztrációk pedig a káposztásmegyeri közösség munkáját dicsérik. A munka szervezését [namelink name="Zólyomi Norbert"] bonyolította, akinek nem volt könnyű dolga, hiszen amint közzétették a felhívást, égtek a Somogyi Könyvtár telefonvonalai. Hetente akár hatvanan is jelentkeztek. Érkeztek ide Érdről, Budapestről, de voltak olyanok is, akiknek szkennelve kellett elküldeni a másolandó szöveget. 
 

Az alkotmánybírótól kezdve, a sportolókon át, a börtönben fogvatartottakig mindenki csatlakozott a mozgalomhoz. Ha valaki kíváncsi rá, hányan és hányféle helyről adták munkájuk gyümölcsét, megnézheti a Somogyi Könyvtár honlapján lévő térképen. [namelink name="Palánkainé Sebők Zsuzsanna"] megköszönte az egész közösség munkáját és hozzátette, hogy Magyarországon ekkora ökumenikus összefogás még nem volt a Biblia érdekében.
 

Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!