Szeged és környéke

2012.07.08. 21:37

Harmincméteres rétest sütöttek Mórahalmon

Munkatársunktól - Tóth Gabi-koncerten pörgő elégedett nyugdíjasok, saslik, borkóstolás, mg persze rétes Mórahalmon. Kell ennél több manapság?

Munkatársunktól

– A fővárosból jöttünk, egy nyugdíjasklubból. Mórahalom gyönyörű, tiszta város. Csodálatos a fürdője is – magyarázta lelkesen [namelink name="Balogh Zoltánné"], akivel a Homokháti Sokadalomban találkoztunk meglepő módon a Tóth Gabi-koncerten. Nem ő volt az egyetlen sztárfellépő a 10 napos rendezvényen Mórahalmon. Már [namelink name="Tóth Gabi"], persze. A vendégek bulizhattak a Vastag testvérekre, Zsédára is az Aranyszöm Rendezvényház udvarán. A településen a Sokadalom idején délutánonként táncbemutató, fúvószenekari és népzenei koncert várta a több ezer látogatót. A szervezők szinte minden napra kínáltak valamilyen gasztronómiai különlegességet is, a nyitónapon például kétezer adag gulyásleves főtt az óriásbográcsban. Sütöttek saslikot, rendeztek borkóstolót a Homokhátság gyöngyszemeiből, sőt a vendégek megízlelhették [namelink name="Nógrádi Zoltán"] polgármester messze földön híres, titkos recept alapján készülő ágyas szilvapálinkáját is, amelyből a nagy meleg ellenére szép mennyiség fogyott.

Harmincméteres rétest sütöttek Mórahalmon. Fotó: Oszkó Csilla (galéria)


A Homokháti Sokadalmon harmadik alkalommal rendezték meg a Dél-alföldi Rétesfesztivált. A Rétes utcán tíz réteskészítő kínálta portékáját. A vendégek több mint hatvanféle tésztaféleséget kóstolhattak, köztük igazi különlegességeket is: csibemájas-rizottós és tejfölös-csirkepaprikás rétest, az édes változatból pedig idén is elkészítették az előző évek nagy kedvenceit: a vörösboros-szilvást, illetve a túrós-áfonyást. Ismét megdőlt a leghosszabbra nyújtott rétes rekordja is. Pontosan 30 méteresre és 33 centiméteresre sikerült húznia a 200 fős lelkes csapatnak. – Csak azért nem 30 és fél méter, hogy jövőre is legyen mit megdöntenünk – nevetett [namelink name="Elekes Zoltán"] fesztiválszervező. A többek között egres, mákos, almás ízesítésű tésztaféleségeket a szervezők eladták, a befolyt összegből pedig a beteg újszülöttek gyógykezelését segítő Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítványt támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!