Három az ópusztaszeri első ember

Hárman is polgármesternek tartják magukat Ópusztaszeren. A kétezer lelket számláló településen áll a bál. A képviselő-testület rendőri biztosítás mellett tartotta meg a legutóbbi ülését, mert egy férfi azzal fenyegetőzött, hogy lelövi a képviselőket.
Széplaki Ferenc: Vállalom a polgármesterséget

A bíróság jelentős kárt okozó csalás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte januárban Ópusztaszer polgármesterét és jegyzőjét. Makra József és Hoffmann Zoltán perében a bíróság azt is kimondta: a vádlottak nem saját hasznukra, hanem a község érdekében követtek el csalást, amikor 1999-ben és 2000-ben a belvízkárokra kiutalt pénzből 9,5 millió forintot szabálytalanul használtak fel. Az érintetteket a bíróság mentesítette a büntetés hátrányos jogkövetkezményei alól. A jegyző a hivatalában maradhatott, ám a törvény értelmében az ítélet jogerőre emelkedésével, január 10-ével Makra József mandátuma megszűnt. A jegyző elmondása szerint még aznap tájékoztatta erről a Csongrád megyei közigazgatási hivatalt. Február végén három ópusztaszeri képviselő ugyanezt megismételte, a hivatal állásfoglalásának dátuma: május 10. Ebben az áll, hogy Makra József január 10-e óta már nem polgármester, és a tisztséget Széplaki Ferenc alpolgármesternek kellene átvenni.

Makra József: Vállalom a polgármesterséget

A tíztagú képviselő-testület azonban a május 19-i ülésén – az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatára is hivatkozva – úgy döntött, a helyi általános iskolában tanító Széplaki nem lehet polgármester, mert akadályoztatott a tisztség ellátásában. Nem csupán azért, mert a délelőtti munkája miatt nem tudja a polgármesteri feladatokat elvégezni, de felesége az intézmény igazgatója, s így felvetődik az összeférhetetlenség is. Ezért a testület a korelnöknek, Kismárton Péternek szavazott bizalmat.

A tisztség átadás-átvételét hétfőre tervezték, de nem sikerült dűlőre jutni, ki is most valójában a polgármester: Makra, Széplaki vagy Kismárton? Felbolydult a falu, tegnap ottjártunkkor mindenki erről beszélt. – Mondják ezt is, meg azt is polgármesternek. Makra kocsiját mindennap látom a hivatal előtt – közölte a kocsmában Krizsán István. A férfi szerint Széplakival és Kismártonnal sincs semmi probléma, így akár ők is vezethetnék a falut. Varga István határozottan állította, Makra a polgármester, akire nem tud rosszat mondani. Szerinte megnyeri az őszi választásokat, ha újra elindul. A boltos kisasszony viszont úgy tudta, hogy már Kismárton a polgármester, mert menesztették Makrát. Erről viszont még nem tájékoztatták a falut.

Kismárton Péter: Vállalom a polgármesterséget

– A tanári munkám nem akadályoz meg abban, hogy normálisan ellássam a polgármesteri feladatokat – közölte Széplaki Ferenc, aki nem hajlandó lemondani a tisztségről. Azt szeretné, ha mielőbb nyugalom és béke lenne a faluban. Kismárton Péter szerint tiszta a helyzet, hiszen a képviselő-testület mellette tette le a voksát. Makra József úgy nyilatkozott, hogy ő törvényes eljárásban bárkinek átadná a polgármesterséget, de egyelőre nincs kinek. „Addig nem engedem ebek harmincadjára a falut, amíg nem születik hivatalos döntés az ügyben” – adott magyarázatot arra, miért tartja magát még mindig polgármesternek. Makra elmondta, indulni kíván ősszel a polgármesteri posztért, hiszen 2002-ben 90 százalékos többséggel választották meg. Hogy miért nem mondott le januárban?
„Mert az ítéletben nem szerepelt, hogy nem végezhetem a munkám, így dolgoztam tovább.” Elmondása szerint tájékoztatta az ítéletről a képviselő-testületet és közmeghallgatáson a lakosságot.

A helyi kocsmában is téma, ki lesz a falu vezetője. Fotó: Schmidt Andrea

– A törvény szerint Széplaki Ferenc alpolgármester jogosult Ópusztaszeren a polgármesteri munkakör átvételére – mondta érdeklődésünkre Dubeczné Károlyi Éva. A megyei közigazgatási hivatal vezetője szerint Széplaki nincs akadályoztatva a tisztség gyakorlásában, mint ahogy azt a képviselő-testület mondja. Dubeczné hangsúlyozta: Makra nem volt köteles senkinek – még állami szervnek sem – számot adni arról, hogy január 10-én milyen jogerős bírósági ítélet született az ügyében. Így akár titokban is maradhatott volna az ügy, amelyre állítása szerint a képviselő-testület hivatalos, február végi megkeresése hívta fel a hivatal figyelmét. Ekkor kérték be a bírósági ítéletet, indították el az ügymenetet. A képviselő-testület májusban kapta meg a közigazgatási hivatal állásfoglalását. A meghiúsult átadás-átvétellel kapcsolatban Dubeczné annyit tudott elmondani, hogy az ügy további rendezésének módja attól függ, mennyire lesz együttműködő a testület. Dubeczné tagadta, hogy a jegyző már január 10-én tájékoztatta volna őt az ítéletről, amellyel megszűnt Makra mandátuma.

Megfenyegették a képviselőket

Lapunk értesülése szerint május 19-én rendőri biztosítás mellett tartották meg a képviselő-testület ülését, mert egy ópusztaszeri férfi azzal fenyegette meg a képviselőket, hogy lelövi őket, ha bántani merik Makra Józsefet. A férfi a hétfői átadás-átvételen bement a polgármesteri hivatalba egy marék lőszerrel, hogy bizonyítsa elszántságát. A rendőrség bilincsben vitte el a fenyegetőzőt, akinek átkutatták a lakását, de nem találtak nála fegyvert. Pár óra elteltével kiengedték a rendőrségről.