Szeged és környéke

2014.06.23. 20:00

Háry János, a szabadtéris Superman

Szeged - Béres Attila vezetésével megtartották a Háry János olvasópróbáját Budapesten. A Napóleont alakító Gerard Depardieu csak Szegedre jön. A magyar sztárok, Bodrogi Gyula, Gálvölgyi János, a címszerepet alakító Homonnay Zsolt és a többiek megtudhatták: szürreális produkció készül.

Hollósi Zsolt

Az elmúlt hónapokban bejárt a Kodály-múzeumba, és végigolvasta a zeneszerző Háry Jánossal kapcsolatos levelezését, ami fölért egy színháztörténeti kurzussal, sokat tanult belőle – mondta el [namelink name="Béres Attila"] a hétfői olvasópróbán Budapesten, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Háry-produkciójának rendezője azt is elárulta: a nagyabonyi kocsma helyett egy mai metróaluljáróban játszódik majd a daljáték nyitójelenete, az öt kaland pedig öt megálló lesz. A metrótakarítók ultiznak majd, erről az alapról rugaszkodik el a mese, amelynek fő színtere egy 16 méter magas, óriási kártyavár 2,5 méteres kártyalapokkal. Béres Attila hangsúlyozta: jobb egyetlen határozott jelet mutatni a színpadon. Bizonyság erre, hogy elég az óriási, piros körömcipőt megemlíteni, és mindenki emlékszik, aki látta, hogy [namelink name="Eszenyi Enikő"] Dóm téri Marica grófnő előadásáról van szó.

Megtartották a Kodály-daljáték olvasópróbáját Budapesten. Fotó: DM (galéria)


[namelink name="Tihanyi Ildi"] jelmezvilága is hasonul [namelink name="Cziegler Balázs"] díszletéhez, igazi, modern mesevilág lesz, amelyben Háry János időnként Supermanként tűnik fel, a metrót felemelve menti meg Mária Lujzát. A huszárokat „mérhetetlen mennyiségű" bajusz, a hölgyeket ugyanennyi haj jellemzi majd. Az orosz silbakok jégcsapszerű matrjoskababaként sorakoznak, [namelink name="Szabó Győző"] pedig magyar silbakként saját nevén szerepel a darabban. Napóleont divatdiktátornak ábrázolják, és három keze lesz. A francia császárt alakító [namelink name="Gerard Depardieu"] azt mondta az ötletre: „Jó, de majd meglátjuk!"

A francia világsztár kivételével minden főszereplő ott volt az olvasópróbán, ahol Béres Attila alaposan kivesézte a darabot, szerinte Háry János hazugságai nem igaziak, hanem olyan, a magyarokra jellemző kegyes hazugságok, amelyektől kisüt a nap, amelyekkel sírva vigadva próbálunk a történelmi sorscsapások ellenére is tovább élni. A Ferenc császárt alakító [namelink name="Bodrogi Gyula"], az Ebelasztinként színre lépő [namelink name="Gálvölgyi János"], az öreg Háryt megformáló [namelink name="Király Levente"], a címszereplő [namelink name="Homonnay Zsolt"], az Örzsét éneklő [namelink name="Bordás Barbara"] és a többi színész jókat kacagva hallgatta a rendezőt, aki a díszlet- és jelmezterveket is bemutatta.

[namelink name="Herczeg Tamás"] fesztiváligazgató úgy fogalmazott: bár sok színházból kérték fel a szereplőket, abban bíznak, hogy augusztus elején a Dóm téren egységes, jó produkció születhet, amit legendás előadásként emlegetnek majd. [namelink name="Harangozó Gyula"] művészeti vezető azt hangsúlyozta: olyan nagyszabású fesztivál-előadást szeretnének létrehozni, amit már önmagában a látványért is megéri megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!