Szeged és környéke

2013.03.17. 22:45

Háry Lajosné a kalocsai mintát terjeszti egész Európában

Szeged - Háry Lajosné 76 éve hímez kalocsai mintákat. A fogadalmi templomban és Rómában is találni a műveiből.

Munkatársunktól

Poháralátét, díszpárna, abrosz. Gyakorlatilag minden felületre hímez kalocsai mintát [namelink name="Háry Lajosné"]. A 82 éves asszony 76 esztendeje tanulta meg a módszert nagymamájától. Nemcsak a hímzése, származása is kalocsai a kézműves asszonynak.

Háry Lajosné a kalocsai mintát terjeszti egész Európában. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– Korábban a Mars téren is volt standom, de hat éve feladtam, magasak a bérleti díjak. A hímzés számomra igazi kikapcsolódást jelent, imádom csinálni – avat be Háry Lajosné. A hímzés kézzel készül, de például az úgynevezett riseliőt varrógéppel végzi. Lakásában körülbelül 300 kalocsai mintás tárgyat halmozott fel, a mai napig szívesen ajándékoz belőle, de sokat vittek műveiből külföldi templomokba, sőt az ablakából jól látható dómba is. – Minden oltárterítő az én kezem munkája. Számos európai kápolna kért fel, hogy készítsek nekik is – meséli az asszony, aki bármilyen mintát tud hímezni, de mint mondja, erre specializálta magát.

Szomorú kalocsai

Az ókalocsai és a kalocsai hímzés mellett még néhány évtizede a „szomorú kalocsaira" is nagy volt a kereslet. A „szomorú kalocsai" motívumaival hímzett ruhákban azok az asszonyok jártak, akik már elkeltek, jelezvén, ők már nem eladók. Háry Lajosné szerint azok is ilyet hordtak, akiknek párja éppen a háborúban harcolt. A „szomorú kalocsai" színei éppen ezért sokkal szolidabbak, ebben a hímzésben a 15 élénk színnel ellentétben csupán a kék és a lila különböző árnyalatit láthatjuk.

Háry Lajosné örül, hogy újra divatba jött a kalocsai minta, de szomorú is, hogy sokan úgy készítik, hogy nem értenek hozzá. – Tudom, hogy egy-két éve szavazták meg a kalocsai mintát egy autóversenyző csapat ruhájára, de azóta sajnos sokan keverik ezt a matyó hímzéssel. Az is gyönyörű, de összekeverednek, felborulnak a hagyományok – fogalmaz. Megtudjuk, hogy a kettőnek más a színvilága is.

– A kalocsai széle mindig fehér, más nem lehet. Domináns szín a piros, a lila, a kék, a rózsaszín. Közepén mindig egy piros rózsa található, amelynek citromsárga a közepe. A többi virág centruma narancssárga – avat be Háry Lajosné. Elmondja, hogy a 19. században kialakult hímzéssel díszítették az ágyruhákat, asztalneműket, zsebkendőket is. Ezek részei voltak az asszonynak való leányok kelengyéjének is. Szintén kihímezték a női felsőruházat nagy részét: kötényeket, blúzok ingvállait, nyakrészét, mellényeket, valamint különböző kendőket. A férfiingek kézelőjére, az ujjakra és a nyakrészre szintén hímzés került. Az asszony sajnálja, hogy a fiatalokat már nem igazán tanítják meg a hímzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!