Szeged és környéke

2011.04.13. 17:53

Hat cégvezetőt meneszt, és hetet nevez ki várhatóan a közgyűlés

Szeged - Zárt ülésen hallgatta meg szerdán reggel a vagyongazdálkodási bizottság a Fidesz-KDNP által javasolt önkormányzat cégvezetőket. <br>

Gonda Zsuzsanna

[namelink name="Gila Ferenc"], a bizottság szocialista alelnöke ugyan azt javasolta, hogy nyilvános ülésen beszéljenek az aspiránsok, de [namelink name="Bohács Zsolt"], a bizottság elnöke, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezetője ezt nem támogatta, mert – mint mondta – erről a jelöltek nem nyilatkoztak. Egy ideig ezen elvitáztak a képviselők, [namelink name="Kozma József"] (MSZP) szerint meg kellene kérdezni a jelölteket, [namelink name="Tóth Károly"] (MSZP) pedig azzal érvelt, hogy nincs elvi alapja annak, hogy a cégvezetők „ne vállalják azok tájékoztatását, akiknek az adóforintjából gazdálkodni fognak."

Bohács Zsolt közölte, hogy a bizottság szmsz-e zárt ülést ír elő ilyen esetre, Gila szerint viszont az önkormányzati törvény lehetővé teszi, hogy ha a jelöltek vállalják, nyilvános legyen a meghallgatásuk, majd később lebolsevikpártozta a Fideszt. A vitát végül szavazással dönttötték el: 5-3 a zárt ülés javára.

Elnök és alelnök. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Megírtuk: [namelink name="Kalmár Ferenc"] városüzemeltetési tanácsnok (Fidesz–KDNP) közgyűlési előterjesztése szerint [namelink name="Balogi Dániel"] volt fideszes önkormányzati képviselő lenne a Testamentum Kft. ügyvezetője, [namelink name="Miklós Péter"] történész, aki a Fidesz-KDNP újszentiváni polgármester-jelöltje volt vezetné a Szint (Szegedi Intézménytakarító) Kft.-t. A Ritek Zrt. vezérigazgatójának [namelink name="Mihálffy Lajos"] programtervező matematikust, a KDNP szegedi szervezetének titkárát, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. élére pedig [namelink name="Ács Szilvia"] idegenforgalmi szakmenedzsert neveznék ki.

Zárt ülésen további cserékről is tárgyalt a bizottság, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. élére [namelink name="Horváth András"] helyett Károlyfalvi Zsoltot, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. élére [namelink name="Törökné Szántó Katalin"] helyett Papp Róbertet ajánlják. Úgy tudjuk, [namelink name="Papp Róbert"] 2008-ban diplomázott a Szent István Egyetem agrármérnöki és vidékfejlesztési szakán. [namelink name="Károlyfalvi Zsolt"] pedig az evangélikus egyház budapesti kollégiumának igazgatója.

A pénteki közgyűlésen nevezik ki [namelink name="Dér Natália"] helyére Sódar Istvánt a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. élére.

Az ülés nyilvános részében többek között az önkormányzati cégek üzleti tervéről is tárgyaltak.

Gila Ferenc arról beszélt, hogy nem megengedhető, hogy a környezetgazdálkodási cég a lakótelepeken, perem területeken felére csökkentse a takarítást. [namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. decemberben kinevezett ügyvezetője erre úgy reagált: a társaság keretei szűkebbek, mint amit az önkormányzati programban előírtak megszabnak, és fel akarják hívni a tulajdonos figyelmét, hogy „nem mehet tovább ez a gazdasági ellehetetlenülést okozó gazdálkodás".

Kozma és Keresztúri véleménye

– Ami rosszul indult decemberben az önkormányzati cégvezetők menesztésével kapcsolatban, az rosszul is folytatódik. A decemberben kinevezett cégvezetők csak nehezen tudnak tartható, és a városi közszolgálatásokat megfelelő színvonalon folytatni tudó üzleti terveket bemutatni – mondta a bizottsági ülés alatt tartott sajtótájékoztatóján Kozma József, aki úgy fogalmazott: a mostani cégvezetőket a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelölte, mindegyikük „talán egy kivétellel" pártfunkcionárius illetve rokon. Újságírói kérdésre elmondta: kivételnek tartja a turisztikai cég élére jelölt Ács Szilviát. Rokonság pedig a Ritek Zrt. élére jelölt Mihálffy Lajos és Mihálffy Béla önkormányzati képivselő között áll fenn – mondta Kalmár Ferencre hivatkozva.  

– A szocialista párt részéről tudatos hisztériakeltés zajlik. Negatív mérleget korábban is fogadott el a közgyűlés, és a sport és fürdők kft. is negatív mérleget készített, amit pont a Fidesz és a Jobbik által delegált felügyelőbizottsági tagok nem fogadtak el – reagált [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] Kozma sajtótájékoztatójára.

[namelink name="Solymos László"] alpolgármester azt javasolja, hogy veszteséges üzleti tervet ne fogadjanak el. [namelink name="Póda Jenő"] viszont kijelentette, hogy ha a városvezetés jelentősen csökkenti a forrást, akkor nincs mit csodálkozni a mínuszos terveken. Solymos szerint az alultervezésre jó példa, hogy az IKV 458 milliós lakáseladást hajtott végre tavaly, idén azonban lakáseladásból csak 138 milliós bevételt tervez.

– A veszteségesnek beállított üzleti terv a realitásokat tükrözi, tükröt tart mindenki elé, de különösen a városháza elé – fogalmazott Póda, aki szerint ha úgy alakul, lesz lehetőség a tervek korrigálására. Kijelentette: 2004-ben is veszteséggel fogadták el az SZKT-tervét, és más városokhoz képest Szegeden nem keresnek jól a városi cégvezetők.

Kalmár Ferenc előterjesztése szerint egyébként növelnék egyes cégvezetők fizetését, Miklós Péter például 368 ezer forintot keresne, a SZINT Kft. jelenlegi vezetője 319 ezer forint fizetést kap. Mihálffy Lajos havi 413 ezer forintot keresne, a RITEK Zrt. mostani igazgatója 315 ezer forintot kap. A prémiumfeladat teljesítése után a bérük 80 százalékát is megkapják a cégvezetők.

Solymos László az ülésen azt kérte a bizottságtól, hogy a veszteséges üzleti tervet beadó cégvezetők számára ne határozzanak meg prémiumfeladatot – így ne kaphasson prémiumot a vezető – illetve annál a cégnél, amelyik „tevékenységelmaradást tervez", az adott tevékenység legyen prémiumfeladat. Ha viszont a veszteséges üzleti terveket később korrigálják a vezetők, akkor számukra később meghatározhatnak prémiumfeladatot. Póda Jenő azt mondta, bár elvben nem ért egyet, az együttműködés szándékát bizonyítandó mégis támogatja a javaslatot. Amit aztán meg is szavaztak.

Solymos László a prémiumfeladatok kapcsán felhívta a figyelmet egy szerinte mókás módosítóra, amely szerint az IKV vezérigazgatójának périmumfeladatai között az szerepelne, hogy összesen kettő darab lakást kell eladnia a cégnek. Póda erre úgy reagált: az IKV nem lakásértékesítő, hanem ingatlankezelő cég. A bizottság az általa elfogadott előterjesztéseket a pénteki közgyűlés elé viszi.

A nyolc tagú bizottság elnöke Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP), alelnöke Gila Ferenc (MSZP), tagjai pedig Póda Jenő (Fidesz-KDNP), [namelink name="Nógrádi Tibor"] (Fidesz-KDNP), Keresztúri Farkas Csaba. Külső tagok [namelink name="Pálmai Antal"], [namelink name="Sulyok Róbert"] és [namelink name="Virág András"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!