Hat évre ítélték a szegedi orvost

Jelentős mennyiségű kábítószer terjesztése és birtoklása miatt a szegedi táblabíróságon tegnap hat év fegyházbüntetésre ítélték Susnjar Krisztián Szegeden élő, szerb állampolgárságú orvost.

– Bírónő, szeretnék a családtagjaimmal beszélni – kérte ítélethirdetés után Gyurisné dr. Komlóssy Éva tanácsvezető bírót dr. Susnjar Krisztián. A szegedi orvost néhány perccel korábban hat év fegyházbüntetésre ítélte a táblabíróság – jelentős mennyiségű kábítószer-terjesztés és -birtoklás miatt. A bírónő félórás beszélőt engedélyezett, amit a 16 hónapja rácsok mögött élő férfi mosolyogva nyugtázott. A bíróság a büntetés-végrehajtási intézetekben alkalmazott gyakorlat szerint eljárva csak két személynek engedélyezte, hogy részt vegyen a beszélőn. Az orvos barátnőjét és egyik rokonát választotta ki a tárgyalóteremben megjelent népesnek mondható táborából.

Az 1998 óta Szegeden legálisan élő, egyébként szerb állampolgár dr. Susnjar Krisztiánt és hat társát 2004 januárjában fogták el a rendőrök. Az érintettek kábítószert adtak, vettek, fogyasztottak Szegeden és Nyíregyházán, több ezer extasy tablettát találtak náluk.

Az ügyben tavaly októberben már született ítélet, de Susnjar felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett a Csongrád Megyei Bíróság első fokú döntése ellen. Társai belenyugodtak az ítéletbe: a nyíregyházi Jobbágy Attilát 16 hónap, Hordily Attila ukrán fogorvost 2 év felfüggesztett börtönre ítélték. A debreceni Berta János Józsefet és a szatymazi Sári Rudolfot próbára bocsátották, két vádlottat felmentettek.

A bíróság ítélete szerint Susnjar Krisztián 2003 végén hatezer darab extasy tablettát hozott be Szerbia-Montenegróból. A tetemes mennyiségű kábítószer nagy részét Magyarországon továbbértékesítésre és fogyasztóknak adta el. Az orvos szegedi lakásában 316,2 gramm kokaintartalmú port és pasztát, 554 darab extasy tablettát és 3,4 gramm efedrint tartalmazó port foglaltak le a rendőrök.

Az ügy érdekessége, hogy a most felfüggesztett börtönre ítélt ukrán fogorvost 1995-ben 2003 szeptember végéig kiutasították Magyarország területéről, ám ő nevet változtatott, majd új útlevelet kért, s a kiutasítás ellenére 2002 júniusától havonta többször is beutazott Magyarországra.