Szeged és környéke

2016.10.07. 08:30

Hat nap alatt húsz forinttal drágult a gázolaj

Október elsején egyik napról a másikra 13 forinttal lett több a gázolaj literje, erre jött még azóta 3, illetve ma reggel 4 forintos emelés. A drágulás oka, hogy túl alacsony a nyersolaj világpiaci ára - ami időközben emelkedésnek indult.

Kovács András

Az alacsony üzemanyagárakon nem volt elég bevétele a költségvetésnek, ezért a kormány a jövedéki adót a kőolaj világpiaci árához igazította. Ha a Brent kőolaj hordónkénti ára 50 dollár alá süllyed, a benzin adója literenként 5, a gázolajé 10 forinttal emelkedik. Ha újra nő a világpiaci ár, a jövedéki adó mértéke visszaáll.


A pénztárcánkon először október elsején érezhettük a jövedéki adós áremelést, akkor egy nap alatt 13 forinttal drágult a gázolaj és 7-tel a benzin literje. Ez nem volt váratlan, ugyanis a Nemzeti Adó- is Vámhivatal (NAV) már jóval előtte bejelentette, hogy a kőolaj hordónkénti átlagára 45,55 dollár volt a július 1-jétől szeptember 15-éig tartó időszakban.


A 13 forintos gázolajár- emelés hírére kialakultak kisebb sorok a kutakon, egy kiapadóban lévő 40–60 literes üzemanyagtartályt érdemes volt szeptember utolsó napjaiban csurig tölteni. A benzin 7 forintos drágulása kevésbé mozgatta meg akkor a tankolókat, az viszont durva, hogy a gázolaj ára két részletben még további 7 forinttal emelkedett. Így kevesebb mint egy hét alatt pontosan 20 forinttal kerül többe.

 


– Amikor nyolc-tíz forinttal vagy annál is többel drágul valamelyik üzemanyag egyik napról a másikra, azt megérezzük, hosszabb a sor, mint egy átlagos napon – mondja [namelink name="Sallai Zoltán"] benzinkutas a szegedi MAXILine töltőállomáson. Hozzáteszi, másnap meg pufog a vevő, milyen buta, hogy nem előbb tankolt, különösen akkor, ha jó nagy és már csaknem üres is az üzemanyagtartály.


Vonaldiagramunkhoz január és augusztus között a hónap 10. és 20. napja között „vettünk mintát", ezért nem látszik, hogy a benzin idén volt már a mainál is drágább: július 6-a után 345 forintért mérték literjét. A magyar autós már hozzászokott az ármozgáshoz, és arra is emlékszik, amikor a benzinár 2012 áprilisában elérte a csúcsát: egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj ugyanezen év januárjában volt a legdrágább, 449 forint. Az autósok akkor is, ma is, jellemzően 15–25 forintos különbséget tapasztalhatnak a töltőállomások árai között, léghúzósabbak a sztráda melletti kutak.


– Kiszolgáltatott az ember, mi is sérült gyerekeket szállítunk, és durva ez a gázolajár-emelés – mondja [namelink name="Szabó Zsolt"]. A Ford Transit üzemanyagtartálya 65 literes, és bár sűrűn tankolnak, nem mindegy, hogy ezt egy nagy emelés előtt teszik vagy utána. A sofőr nézi a többi kút árait, és kapásból sorolja az ismert multikét, 346,9 és 349,9 forint között.


A jövedéki adó miatt csak negyedévente változhatnak az árak. A szakértők szerint 2016 utolsó három hónapjában az átlagos olajár meghaladja majd az 50 dollárt – az elmúlt 12 hónap maximuma egyébként 54 volt. Az évindító jövedékiadó-mértéket egyébként december 22-éig teszi közzé honlapján a NAV.

 

50 dollár felett

Június óta tegnap volt legmagasabb az olaj világpiaci ára, az amerikai készletek csökkenésének és a olajexportőr országok megállapodásának köszönhetően. Az északi-tengeri Brent könnyűolajért 52 dollárt felett is kértek csütörtökön, ami a keddi záróértéknél több mint egy dollárral volt magasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!