Szeged és környéke

2019.06.03. 13:55

Hatalmas erdő lesz a legnagyobb építmény

,,Építik" a Nagy Zöld Falat Afrikában: a 15 kilométeres erdősáv átszeli majd az egész kontinenst, míg egy fiatal német fiú ezermilliárd fát akar elültetni világszerte. Egyre több a hasonló kezdeményezés, amelyekhez te is csatlakozhatsz - például a ballagásodon.

Borbola Lilla

Elképesztő méretekben vágnak ki őserdőket minden évben a világon. Találni azért pozitív példákat, és biztató kezdeményezéseket is, amelyek a Föld faállományának gyarapítását tűzték ki céljuknak.

Az emberiség legnagyobb vállalkozása

 Afrikában, a Szaharától délre, a Száhel-övezetben telepítik a Nagy Zöld Falat, azaz azt a 15 kilométer szélességű erdősávot, amely keresztülszelné majd az egész kontinenst az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig, mintegy 8000 kilométer hosszan.


A Nagy Zöld Fal megvalósításában 20 ország vesz részt, és ha valóban elkészül, ez lesz az emberiség történetének egyik legnagyobb, a bolygó fenntarthatóságának szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozása és minden idők legnagyobb ember által alkotott „építménye", amely háromszor akkora területen terül majd el, mint az ausztráliai Nagy Korallzátony.


A nem mindennapi vállalkozás célja, hogy megállítsa az afrikai kontinens elsivatagosodását, így enyhítve a klímaváltozás hatásait. Emellett élelemmel és termőtalajjal látná el az erdősáv a szegénységtől sújtott területeket.

Aki befogta Harrison Ford száját

 A programot már az 1950-es években megálmodták, de a valós erdőtelepítési folyamat csak 2007-ben kezdődött el. A tervek szerint 2030-ra készül el a projekt, amelynek jelenleg 15 százaléka van kész, de folyamatosan ültetik a szárazságtűrő, de gazdaságos fafajtákat a kijelölt területen.


Néhány országban már a kedvező tapasztalatokról is be tudnak számolni: a programban elöl járó Szenegálban a 2008-ban ültetett fák nagyja életben maradt, és a szakértői jelentések szerint már a kisebb facsoportok is mérhető változásokat jelentettek a mikroklímában, de Etiópiából és Nigériából is kedvező hatásokról számoltak be.

 

Tudtad?

Egyetlen fa életműködése alatt 20 millió köbméter levegőt képes kémiailag megtisztítani a szén-dioxidtól. Egy idős fa évente közel 200 kg oxigént bocsát ki, ami több mint egy ember évi felhasználása. Ugyanakkor egy autó évi oxigénfelhasználása 5000 kg, ezt a mennyiséget körülbelül 30 fa tudná pótolni.


 Egy német fiú, Felix Finkbeiner 2007-ben, mindössze 9 évesen ültette el osztálytársaival az első fáját, miután egy iskolai előadáson hallott a klímaváltozásról és az ezzel kapcsolatos borús előrejelzésekről. Ezután megalapította a Plant-for-the-Planet (Ültess fát a Földért) című kezdeményezést.


 Tízévesen már felszólalt az Európai Parlament előtt, majd néhány éven belül már az ENSZ különböző konferenciáin buzdította a gyerekeket arra, hogy ültessenek ők is fákat a jövőjük érdekében, ha már azzal a felnőttek a jelek szerint nem törődnek igazán.


 Felix honlapot indított, és létrejött a „Stop talking. Start Planning" (Hagyd abba a beszédet. Kezdj el ültetni!) elnevezésű kampány, amelyhez olyan sztárok csatlakoztak például, mint Harrison Ford. A kampány fotóin a kis Felix befogja a hírességek száját, utalva a szlogenre.

 

 

A német kiskamaszból mára 22 éves fiatalember lett, de nem hagyta magára a kezdeményezését: különböző nemzetközi támogatásokkal és rengeteg önkéntessel közösen immár 13 és fél milliárd fát ültettek el világszerte.


A munka ma is tart, Nepáltól kezdve Tajvanon, Pakisztánon, Marokkón, Ghánán át Lengyelországig ültettek fákat – sőt még Törökbálinton is. És ezek csak az idei év számai. A kezdeményezés célja, hogy ezermilliárd, adott területen őshonos fa ereszthessen gyökeret a világon, amelyek a szén-dioxidot megkötve csökkenthetik a klímaváltozás káros hatásait.

Óriássá nő a kedves emlék

A faültető kezdeményezésekhez bárki csatlakozhat adományokkal vagy önkéntes munkával. Már azzal is sokat tehettek azonban, ha életetek fontos eseményein – például a hamarosan következő ballagásokon – nem lufikat eresztetek szélnek, bármilyen látványos és szép mindez az adott pillanatban, hanem például fát ültettek helyette.


 Ez azért is fontos, mert a szélnek eresztett lufik előbb-utóbb valahol földet, vagy éppen vizet érnek. Könnyen lehet, hogy állatok gabalyodnak a léggömbök madzagjaiba, vagy lenyelik a műanyaghulladékot, és elpusztulnak. Erre hívta fel a napokban a figyelmet Török Zoltán is, a Vad Magyarország című természetfilm rendezője, aki a hortobágyi terepmunkája során a mező közepén találta meg valakik jókívánságokkal útnak engedett, de földet érve csak szemétté váló léggömbjeit.


A faültetés azonban tartós mementója marad a meghitt pillanatnak, ugyanis az évek múlásával óriás nő a csenevész csemetékből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!