Szeged és környéke

2016.12.08. 08:50

Határértéken a szálló por

Szeged - Magas a szálló por mértéke a szegedi levegőben, de szmogriadóra egyelőre nincs szükség. A biciklisek és a kisgyerekes szülők nem aggódnak, bár igyekeznek elkerülni a forgalmas időszakokat és a szennyezettebb belvárosi részeket.

Tombácz Róbert

Tudta?


Komoly szmogriadóra van szükség, ha két egymást követő napon a szálló por mennyisége köbméterenként meghaladja a 100 mikrogrammot, és az időjárási helyzet javulása sem várható. A rendelet egy alacsonyabb „tűréshatárt" is megszab: a tájékoztatási fokozat 75 mikrogramm köbméterenként – ami az 50 mikrogrammos egészségügyi határérték másfélszerese.

Napok óta magas a szálló por mértéke Szeged levegőjében, ahogy az ország több városában is. Hétfő hajnalban például 5 órán keresztül a riasztási fokozat fölötti értéket mért a város egyetlen levegőminőséget figyelő hiteles műszere.


A Kossuth Lajos sugárútról évekkel ezelőtt a Rózsa utcába telepített, a környezetvédelmi hatóság által üzemeltetett berendezés szerint a porszennyezés azóta „csak" az egészségügyi küszöbérték környékén mozog. A városban érezhetően büdös, füstszagú a levegő az égéstermékek és a gépjármű-közlekedés miatt, és a meteorológiai előrejelzés szerint a szél hétfő előtt nem is fogja kifújni a szennyezett levegőt.


– Főként este megyünk sétálni, és leginkább a belvárostól távol. Az újszegedi ligetbe vagy a töltésre, hogy elkerüljük a szennyezett levegőt. Most kevés volt az időnk, ezért jöttünk ide, de nem hallottam, hogy ilyen sok a szálló por a levegőben – mondta [namelink name="Puskás Endre"], aki 14 hónapos kislányát, Lédát tologatta a Stefánián.

 

Samantha Cheesman 9 hónapos gyermekét tologatta tegnap a Stefánián. Azt mondta, a hideg miatt jönnek csak napi egyszer a levegőre, a porszennyezést nem érzi. Fotó: Kuklis István

Samantha Cheesman 9 hónapos gyermekét tologatta tegnap a Stefánián. Azt mondta, a hideg miatt jönnek csak napi egyszer a levegőre, a porszennyezést nem érzi. Fotó: Kuklis István

 A szakemberek szerint leginkább a gyerekeknek, időseknek, krónikus betegeknek ajánlott kerülniük a szabad levegőt, ha magas a szálló por mértéke, a túl sok por beszívása ugyanis például elősegíti a vérrögképződést, és súlyosbítja a légzőszervi panaszokat, asztmát, COPD-t.


– Párás-ködös időben jobban érezhető a szmog, mert nehezebben kap levegőt az ember – mondta a télen-nyáron biciklivel közeledő [namelink name="Csizmadia Győző"]. A fiatalember többnyire még a csúcsforgalom előtt indul el otthonról, így szerinte kevesebb szennyező anyagot szív be. – Úgysem kerülhető el teljesen, hogy belélegezzük a szmogot. Legalább én nem járulok hozzá a termeléséhez – tette hozzá.


– A szmogriadó idején bevezetendő korlátozásokról a polgármester dönthet a szmogmunkabizottság állásfoglalása alapján, amelyben jelen vannak a szakhatóságok és a városi rendőrkapitányság képviselői – mondta el [namelink name="Kósa János"], a városüzemeltetési iroda osztályvezetője.

 

Korlátozott közlekedés és fűtés


A 2005 óta élő szmogriadóterv szerint tájékoztatási fokozatnál tilos tüzet gyújtani vagy bármit elégetni nyílt térben, emellett megkérik a lakosságot, hogy lehetőleg ne menjenek ki az utcára, és ne használjanak kocsit, motort, csak tömegközlekedést. Tilos közlekedniük a 12 – riasztási fokozatnál 5 – tonnánál nehezebb gépjárműveknek a város nagy részén. Riasztási fokozatnál az autók és motorok rendszámtól függően csak páros vagy csak páratlan napokon járhatnak. Szabadon csak tömegközlekedési és a megkülönböztető jelzést használó járművek, illetve a legfontosabb közfeladatokat ellátók járművei közlekedhetnének. Tájékoztatási fokozatnál csak kérik, riasztásinál kötelezik a lakosságot, a közintézményeket, illetve az ipari üzemeket, hogy a negyedével-felével csökkentsék fűtőberendezéseik szennyezőanyag-kibocsátását. Ez többek között azzal is jár, hogy a hőszolgáltató csak annyira fűthet, hogy a lakásokban legfeljebb 18 fok legyen. Ez alól csak az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények jelentenek kivételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!