Szeged és környéke

2019.08.28. 12:19

Hatékonyabb és gyorsabb lett a stroke kezelése - Képalkotással is gyógyítanak Szegeden

Modern képfeldolgozó rendszereket fejlesztettek ki Szegeden, a Radiológiai Klinikán. Kincses Tamás kutatócsoportjának köszönhetően egy MR vagy CT-vizsgálat ma már nem csak szimplán diagnosztizál: az idegrendszeri betegségek gyógyítását is elősegíti.

Hajó Edina

A radiológia egy új irányával foglalkozik a neurológusból lett radiológus, Kincses Tamás, a Szegedi  Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika új tanszékvezetője. Egy  röntgenképről, ultrahangfelvételről, MR- vagy CT-vizsgálatról általában úgy vélekedünk, hogy megmutatja, el van-e törve a lábunk, vagy van-e kezelést igénylő belszervi, vagy idegrendszeri betegségünk. Az elmúlt években  azonban nagyon sokat fejlődött ez a tudományág. Kincses Tamás tíz éve alapította kutatócsoportját.


Kincses Tamásék mára már több olyan kutatással foglalkoznak, amelyek az idegrendszer betegségeinek azonosítását és gyógyítását segítik elő.


– Olyan fejlett MR képalkotó és képfeldolgozó módszerekkel foglalkozom, amelyek eredményei új irányt adnak a hagyományos radiológiai diagnosztikának. Ezekhez szükség van a mesterséges intelligenciára, olyan algoritmusokra, amelyek kiszámolják a betegségre vagy a kezelés hatékonyságára jellemző paramétereket – magyarázta a radiológus.

Automatizálják a folyamatot

A tanszékvezető csoportjában neurológusok, radiológusok, biológusok, matematikusok és fizikusok is vannak, vagyis több tudományterület együttműködésével végzik a kutatást. Munkájukat nemzetközileg is elismerik, 10 év alatt több mint 50 közleményt publikáltak. Az egyik ilyen kutatásuk, amelyet hamarosan a klinikai gyakorlatban is alkalmaznak, az a szklerózis multiplexes betegek MR-felvételein észlelhető elváltozások számának és az agytérfogat változásának követése. – A klinikai betegvizsgálatnál érzékenyebb MR-mérésekkel meg tudjuk állapítani, hatékony-e a kezelés. Eddig radiológus számolta meg az elváltozásokat az agyban, a mi kutatócsoportunk ezt mesterséges intelligencia felhasználásával automatikusan határozza meg. Mindez megbízhatóbbá és gyorsabbá teszi a folyamatot – tudatta a tanszékvezető.

 

Kincses Tamás kutatócsoportjának munkája nemzetközileg is elismert. FOTÓ: FRANK YVETTE

Kincses Tamás kutatócsoportjának munkája nemzetközileg is elismert. FOTÓ: FRANK YVETTE

Különleges eljárással kezelik a stroke-ot

Hazánkban népbetegség a stroke, amelyben a modern kép­­­fel­dolgozó módszereket már Szegeden is használják. – Az agyérelzáródás esetében évekkel ezelőtt az volt a gyakorlat, ha a beteg ideért 4 és fél órán belül, vérrögoldó kezelést alkalmaztunk. Több mint egy évvel ezelőtt igazoltuk, hogy a vérrög katéteres eltávolítása biztonságos és hatékony kezelés a tüneteket követő 6 órában. A legutóbbi vizsgálatok eredményeként ezt az időt ki tudjuk tolni 9–24 óráig, ha a CT vagy MR perfúziós vizsgálatokkal alátámasztjuk, hogy a megmenthető terület kellően nagy. Ezzel sokkal több betegen tudunk segíteni.

Azonnal hívjanak orvost!

Nagyon fontos, ha valakinek hirtelen elgyengül a fél oldala, beszédzavara van, és elhúzódik az arca, azonnal hívjon vagy hívasson mentőt! – hangsúlyozta Kincses Tamás.


Azt is elárulta, hogy neuroló­gus, idegsebész és radiológus kollégákkal együtt idén eddig több mint 110 betegnél alkalmaztak vérrögoldó kezelést, és 45 betegnél történt katéteres be­avatkozás, amely jelentős emelkedés az elmúlt évhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!