Szeged és környéke

2009.06.29. 20:44

Hatvankilenc nő dolgozik a szegedi Csillag Börtönben

Szeged - A Csillag börtön 900 fogvatartottja közül mindössze 21 nő, akiket a Dorozsmai úti előzetesben helyeznek el. Ennek megfelelően mindössze 8 börtönőrnő dolgozik az intézetben. A szebbik nemet egyébként összesen 69-en képviselik a rácsok mögött. Legtöbben irodai dolgozók, orvosok, ápolók vagy nevelők.

Bobkó Anna

A szegedi Csillag börtönben dolgozó nők nem divatozhatnak kedvükre – pontosabban mégis, de csak a köpeny alatt – derült ki tegnap, amikor a börtön egyik női nevelőjével beszélgettünk. Az érdekelt bennünket, a szebbik nem képviselői milyen indíttatásból választják a csupa rácsos, nyomasztó börtönt munkahelyül.

A szegedi büntetés-végrehajtási intézetnél ugyanis a 440 dolgozó közül 69 nő. A 900 fogvatartottnak viszont csak két százaléka asszony vagy lány, akiket a Dorozsmai úti előzetesben helyeznek el. A bűncselekmények elkövetésével vádoltakat csak hasonló nemű felügyelők kísérhetnek, motozhatnak meg, vagy állíthatnak elő, ezért van szükség a 8 felügyelőnőre. A női dolgozók közül legtöbben irodai munkát végeznek, orvosok vagy ápolók, tízen szociális előadók, és csak egyikük dolgozik vezetői beosztásban, biztonsági tisztként.

Fotó: Miskolczi Róbert

Fotó: Miskolczi Róbert
Míg a női felügyelők kizárólag női fogvatartottakkal foglalkozhatnak, a nevelők férfiakkal is beszélgethetnek – tudtuk meg egyiküktől, aki kérte, nevét ne írjuk le. Feladata, hogy felkészítse az elítélteket a szabadulásuk utáni életre. A fiatal, törékeny nő cseppet sem tart a büntetés-végrehajtási intézet lakóitól. Azt mondja, aki fél, nem is tudna ott dolgozni. A szabályok pedig egyébként is visszatartják a fogvatartottakat attól, hogy valami ostobaságot kövessenek el. Persze az ott dolgozó nők sem hivalkodnak: kizárólag egyenruhában vagy köpenyben lépnek a rácsok mögé.

– A hölgyek rendkívül szorgalmasak, jól látják el a feladatukat. Sokkal precízebben végzik a papírmunkát, pontosabbak és megbízhatóbbak, mint a férfiak – dicsérte a börtön női dolgozóit Kiszely Pál, az intézet parancsnoka, akitől megtudtuk: másfél évvel ezelőtt 50 üres álláshelyet hirdettek meg, amelyet néhány hét alatt sikerült betölteniük. A szebbik nem képviselői közül azok jelentkezhettek börtönőrnek, akik még nem töltötték be a 35. életévüket, érettségizettek, és büntetlen előéletűek. Orvosi és pszichológiai vizsgálaton vettek részt, és a fizikai alkalmasságukat is tesztelték: többek között futniuk és függeszkedniük kellett. Míg a fizikai alkalmasságin volt némi különbség a nők és a férfiak feladatai között, bérdifferencia nincs az intézetben. Ugyanannyit keresnek a nők és a férfiak. A börtönőrök például bruttó 135 ezer forintot.

Csinos hölgy a kapuban

Bizonyos posztokra szerencsésebb női munkaerőt állítani, mert talpraesettebbek, kedvesebbek és udvariasabbak, mint a férfiak – tudtuk meg Kiszely Pál dandártábornoktól. Elmesélte: egy korábbi munkahelyén férfi engedte be a kapun a látogatókat. Az oda érkező elöljárók azonban nem voltak vele megelégedve, minden alkalommal mást kifogásoltak. Miután lecserélték egy mosolygós, csinos hölgyre, többé semmit sem tettek szóvá a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!