Szeged és környéke

2017.08.06. 16:45

Havas Boldogasszony-nagybúcsút tartottak a hétvégén Alsóvároson

Mária és Erzsébet találkozásáról és annak szimbolikus jelentősségéről is beszélt a Havas Boldogasszony-nagybúcsú utolsó napján a vasárnap reggeli szentmisén Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője.

Arany T. János

– Ezekből a találkozásokból kellene nekünk is tanulni. Amikor Mária elindult, nem sokat teketóriázott, hanem sietve útra kelt, és Zakariás házában találkozott Erzsébettel. Gyakran hiányzik mai világunkból ez az egyszerűség – fogalmazott Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője a vasárnap reggeli szabadtéri szentmisén, amit az édesanyai, édesapai hivatásokért mutattak be.


A hétvégén rendezték meg a Havas Boldogasszony-nagybúcsút, a dél-alföldi katolikus közösség egyik legjelentősebb ünnepét. A teológia tanítása szerint a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó büntetések elengedése.

Havas Boldogasszony-nagybúcsút tartottak a hétvégén Alsóvároson. Fotó: Kuklis István

A programsorozat szombat délután a rózsafüzér társulatokért bemutatott szentmisével kezdődött, amelyet Gyulay Endre, püspök mutatott be.


A vasárnap reggeli szabadtéri szentmisén Orbán Szabolcs úgy fogalmazott, a mai világ tele van emberekkel, akik éhesek a találkozásokra, akikhez senki nem kopog be senki, idősek, akikre senki nem nyitja rá az ajtót. – A szentmise után keressünk fel valakit, tegyünk valaki felé egy lépést, szólítsunk meg valakit, aki mellett máskor elmegyünk az utcán – kérte szónoklata végén a rendtartomány vezetője.


A szentmisét ünnepi körmenet követte, amelynek főcelebránsa szintén Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője volt.

 

Tudta?


Havas Boldogasszony ünnepe 4. századi hagyományra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, hogy építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére. Annek az eseménynek az emlékére készült el 1503-ban Szeged-Alsóvároson a ferencesek gótikus csarnoktemploma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!