Szeged és környéke

2017.05.24. 10:38

Havonta kevesebb mint egy liter benzin áráért is lehet parkolni Szegeden

Szeged - A lehetőséggel mégis kevesen élnek, mert nem ismerik az iskolás parkolóbérletet. A belvárosi oktatási intézmények környékén 99 százalékos kedvezményt kaphatnak a szülők, a többség azonban mégis inkább versenyt fut a parkolóőrökkel.

Timár Kriszta

– Csak egy pillanatra hagytam itt az autót. Kipattantam, és már ültem is vissza. Ezért nem veszek parkolójegyet – mondta egy anyuka péntek reggel a Madách-iskola előtt. Ez az egyik leggyakoribb mondat, ami a belvárosi iskolák, óvodák és bölcsődék környékén elhangzik akkor is, amikor a parkolóőrök büntetni kezdenek.


A vita örök. A szülők nem értik, miért nem lehet méltányosságot gyakorolni, amikor a még nem önálló kicsiket be- vagy kikísérik az intézményekből. A parkolóőrök viszont azt mondják, a szabály az szabály: aki fizetés nélkül foglalja a helyet, annak jár a bírság. Mindennek pedig van egy másik következménye is: reggelente kaotikus helyzet alakul ki a legtöbb helyen. A szülők ugyanis, átvágva a gordiuszi csomót, a kapu előtt megállva teszik ki a gyerekeket. Így ugyan nem parkolnak, cserébe viszont feltartják a forgalmat.


Sokan nem tudják, de létezik másik, kompromisszumos megoldás is. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák előtti várakozóhelyek reggel 8 és 9 óra, valamint délután 4 és 6 óra közötti igénybevételére ugyanis kedvezményes parkolóbérletet lehet váltani.


– A kedvezmény mértéke 2017-ben az éves kombinált parkolóbérlet árának 99 százaléka, így 2610 forintba kerül, vagyis havonta kevesebbe, mint 1 liter benzin – mondta el [namelink name="Majó-Petri Zoltán"], a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója. A bérlet szeptember elsejétől augusztus 31-éig érvényes, igényléséhez eredeti intézménylátogatási igazolásra és a gépjármű forgalmi engedélyének másolatára van szükség. Egy autóra több bérletet is lehet vásárolni, ha a gyerekek más intézményekbe járnak, és egy személy több autóra is kérhet – az azonban nem lehet cég tulajdonában.


Míg 2016-ban 143, idén eddig 193 „bölcsőde–óvoda–iskola" bérletet vásároltak az autósok. Így tett Bánáti Bettina is. – Néhányszor megbüntettek abban a pár percben, amíg nem voltam az autómnál. Aztán hallottam erről a bérletről, és úgy döntöttem, kiváltom – mesélte az édesanya, aki 3 gyereket szállít mindennap. – Ha mindennap csak negyedórás szelvényt vennék, az is drágább lenne. A kocsiról pedig nem tudunk lemondani – mondta.

A bérlet természetesen csak a megjelölt intézmény előtti parkolókra érvényes, de ha ott nincs, vagy nem elegendő a kijelölt várakozóhely, az SZKT a közvetlen közelben lévő közutak közül egy szakaszra érvényes kedvezményes parkolóbérletet adhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!