Szeged és környéke

2007.10.17. 16:19

Hawaii, az örök nyár hazája

Hawaii világszerte ismert a napsütötte, fehér homokos strandjairól, tiszta vizű óceánjáról, növényzetéről, kellemes trópusi éjszakáiról. Ki ne vágyna arra, hogy illatozó „lei" virágfüzérrel a nyakában, a pálmafák árnyékában élvezze a tengerpartot, a hatalmas hullámok látványát és az őszinte polinéz vendégszeretetet. A kisbaboti Borbély Adrienn párjával tíz napot töltött az örök nyár hazájában.

Kertics Dia

Az Egyesült Államok ötvenedik tagállama közkedvelt úti cél, ajánlott a szállást – főleg a téli időszakban – hónapokkal előbb lefoglalni. Borbély Adrienn párjával New Yorkból utazott a „földi paradicsomba", ahol tíz napot töltöttek.

A hawaii szigetvilág öt fő szigetéből a fiatal pár kettőt (Hawaii, Maui) fedezett fel. Öt-öt napot töltöttek mindegyiken. Hawaii szigete méltán rászolgált a Nagy Sziget (Big Island) névre. Bőven kitelne belőle Hawaii állam 131 másik szigete, és még maradna is egy megyényi. Több történelmi nevezetességgel és természetes látnivalóval is rendelkezik: hatalmas vízesések, párás esőerdők, kopár sivatagok és lávamezők, fehér homokú strandok, régi rituális szentélyek, virágzó orchideafarmok és kávéültetvények.

– Az egyik legérdekesebb látnivaló a Kilauea Vulkán Nemzeti Park volt, aminek a területén megtalálható a „Kula Kai" kürt is. Itt csak gyalog engedik tovább a látogatókat, mivel hatalmas megkövesedett lávatömeg zárja, illetve tünteti el az utat. Fantasztikus érzés volt a fekete láván gyalogolni.

Drága ruha, olcsó gyümölcs

Hawaii időjárása egész éven át kellemes, így az ott élőknek és a turistáknak nem kell meleg holmikról gondoskodniuk. A ruhákon a jellegzetes orchideaminta mellett a vidám színek kedveltek. „A luau vacsorára vásároltam egy szolid, ám mégis elegáns egyberészes szoknyát. Magyarországon azért az összegért két ugyanolyat is vehettem volna" – tette hozzá Adrienn. Az árak magasabbak, mint nálunk, azonban a helyi gyümölcs és a kávé olcsó.

Egy magasságban a felkelő nappal

A Maui-szigetet létrehozó, ma már kialudt két tűzhányót egy termékeny völgy köti össze. Sűrű, trópusi erdőit kristálytiszta tengerpart szegélyezi. Partjai kilométer hosszúak, hangulatos kikötőkkel tarkítva. A sziget a vízi sportok kedvelőinek kedvenc kirándulóhelye. Lahaina város száz évvel ezelőtt a hawaii szigetvilág fővárosa volt; ma múzeumokkal, művészeti galériákkal dicsekedhet. A közeli „Kaanapali Beach" fehér homokjáról híres, amely egész Hawaiion a legselymesebb szemű.

– A csodálatos zöld völgyeiről és hatalmas hullámairól híres Mauin öt napot töltöttünk. A Halaekala Nemzeti Parkban – a nap házában – háromezer méter felett, egy már nem működő vulkán tetejéről néztük meg a napfelkeltét, majd kerékpárral gurultunk a hegy alján lévő étterembe. Felejthetetlen élmény volt a felhők felett, egy magasságban lenni a felkelő nappal.

Tengeri herkentyűk a tányéron

Adriennék egy tradicionális vacsorán – luaun – is részt vettek Maui szigetén. Itt a helyiek a megfűszerezett sertést banánpálmába csavarják, és a talajon, lávakövek közt megsütik. A szigetvilágra jellemző ételek mellett salátákat, különböző köreteket és koktélokat fogyaszthattak. Ez a vacsora 10–20 ezer forintba kerül fejenként.

– Nemzeti italaik közül a maitait kóstoltam, íze a gin tonichoz hasonlít. A vacsora után következett a „hula dance" (hulatánc) ahol a hölgyek kókuszdió melltartóban, a férfiak banánpálmalevélből készült szoknyában táncoltak.

A hawaii konyha sajátossága a sokféle tengeri gyümölcs: a homár és a languszta, az ízesített zöldséges-halas rizsspecialitások. A rákok, kagylók, polipok és a tengeri herkentyűk mellett a trópusi gyümölcsök jellemzőek.

Vidám, közvetlen emberek

A hawaii emberek életfilozófiája problémamentes és így hangzik: vedd könnyen az életet, lazíts! A szigetországot a közbiztonság, tisztaság és a híres polinéz vendégszeretet jellemzi. A lakosság soknemzetiségű, az egykori hawaii őslakók ma már csak a népesség 12 százalékát alkotják. A szigetek ezerarcú képéhez éppúgy hozzátartozik az amerikai nagyváros, mint a háborítatlan fövenyes tengerpart vagy a zöldellő, indás esőerdő. A csodálatos festői környezet lakóinak azonban nem olyan egyszerű az életük. A magas munkanélküliség mellett a szegénység és a nélkülözés jellemzi az „aloha" (köszönés: isten veled, isten hozott) szóról elhíresült vidéket. Adrienn elmesélte, hogy a helyiek ennek ellenére is nagyon vidámak, közvetlenek és segítőkészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!