Szeged és környéke

2013.03.25. 15:10

Hazamegy a doberdói fa

Szeged – Ünnepélyesen búcsúztatta el a doberdói fát hétfőn délelőtt a Fekete házban Solymos László alpolgármester. Az első világháborús ereklyét Kiss-Rigó László megyés püspök áldotta meg, majd a fát a szegedi 46. gyalogezred hivatalos indulója búcsúztatta.

Dombai Tünde

Az elesett első világháborús katonák szimbóluma az a doberdói fa, amely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban, azóta a múzeumban őrizték. A fa most visszatér a Doberdó-fennsíkra: egy nagyszabású kiállítás keretében mutatják be Martino del Caso városában. A szegedi 46. gyalogezred hősiesen küzdött az olasz fronton az első világháborúban: a Monarchia haderejének ez volt az egyetlen alakulata, amely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, amelyet a szegedi Fekete házban őriztek mind a mai napig: a fa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Caso városánál állt, és túlélte a borzalmas pusztítást. A fa 1916-ban, szekéren érkezett meg Szegedre, ahol óriási tömeg fogadta az elesett katonák jelképét.

Hazamegy a doberdói fa. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak Olaszországban, melynek fővédnöke [namelink name="Giorgio Napolitano"] államfő lesz. A doberdói fa, amely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Casoban láthatja a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!