Szeged és környéke

2009.04.20. 22:38

Hazamenekült Bolíviából Rózsa Flores Eduardo ismerőse

Szeged - Hazamenekült gyerekeivel Szegedre a bolíviai polgárháborús tűzfészekből Szabó Henriette Éva. Az asszony ismerte a múlt csütörtökön kommandós akcióban meghalt Rózsa Flores Eduardót, akivel „össze akarták boronálni". Ő kétli, hogy merényletre készült. Ellenben Bolívia belügyminisztere szerint kiképzéssel foglalkozott. Ma este Flores végrendeletnek szánt interjúját tűzi műsorra az MTV.

Dombai Tünde

Amerikában dokumentumfilmet forgatott, majd Bolíviába ment diplomázása után a szegedi, ma 44 éves Szabó Henriette Éva. A magyar–olasz szakos nő a főváros, La Paz egyetemén antropológus diplomát szerzett. Amikor 15 éve hazatért, barátai egy itt élő, félig magyar, félig bolíviai fiatalemberrel akarták összeboronálni, akit Rózsa Flores Eduardónak hívtak. Szerelem nem szövődött köztük, de néhányszor találkoztak, s e-mailben tartották a kapcsolatot.

Henriette antropológusként dolgozott Bolíviában, 8 éve férjhez ment egy Santa Cruz-i állatorvoshoz, Eugenióhoz. Nemsokára megszületett a fia és a lánya. Henriette azóta nem járt Magyarországon és – úgy tudja – Eduardo nem tette be a lábát sem Bolíviába, sem szülővárosába, Santa Cruzba.

– Eduardónak az édesanyján kívül szinte nincs is odakint rokonsága – mondja némi akcentussal Henriette. Soha nem készült róluk közös fotó, csak most, amint a nő a meghalt Eduardóról szóló újságcikkeket böngészte. – Megszoktuk La Pazban, hogy minden héten tüntetnek, könnygázt vetnek be. Három éve viszont, amikor ez a kormány került hatalomra, romlott a helyzet. A kiélesedett helyzetben ellenségnek tekintenek mindenkit, aki nem szimpatizál az indián és latin-amerikai baloldal alkotta kormánnyal. A polgárháborús helyzet ostromállapotba torkollott. Mi ivóvizet, élelmet halmoztunk fel a külvárosi birtokunkon. Előfordult, hogy reggel elvittem a gyerekeket óvodába, iskolába, és két óra múlva telefonáltak, hogy azonnal menjek értük, vége az oktatásnak a harcok miatt. Én kalandvágyó vagyok, de a kicsiket nagyon féltettem.

Évának ez az első és egyetlen képe Eduardóval. Fotó: Karnok Csaba

Évának ez az első és egyetlen képe Eduardóval.
Fotó: Karnok Csaba

Októberben hazamenekültem a gyerekekkel Szegedre. A férjem maradt, hiszen ő ott van otthon. Nekünk édesanyám segített, nemrég munkába álltam, tolmácskodom. Eduardót kerestem itthon, de nem találtam. Bolíviába is írtam, tudnak-e róla valamit, de csak most, utólag értettem meg, hogy kiment Santa Cruzba. Elkerültük egymást.

Házkutatás Nógrádban

Házkutatást tartott a rendőrség Rózsa Flores Eduardo Nógrád megyei házában – közölte az ORFK. Lőfegyverrel való visszaélés miatt indult nyomozás. A szurdokpüspökiben élő Szászvári Linda, a férfi barátnője cáfolta, hogy ott fegyverarzenált találtak volna. A kommandósakció két túlélőjét, a magyar Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicsot a hétvégén szállították biztonságosabb bolíviai börtönbe.

– Csütörtökön, a kinti magyar baráti társaság hírláncából szinte azonnal megtudtam, hogy Eduardót megölték. Megdöbbentem. Nem tudtam elképzelni, hogy ilyen megtörténhet. A többi áldozatot és a letartóztatott magyarokat nem ismerem – mutatja a bolív napilapokat Henriette. – Ellentmondásosak a híradások. A kinti barátaim is tőlem kérdezik, mit tud a világ a támadásról. Magától értetődő, hogy Santa Cruz politikai érdekből védi a mundér becsületét, de az is igaz, hogy jó néhány hibát elkövettek a kormányhű hatóságok.

– Aki ismerte Eduardót és az életútját – hogy például Horvátországban harcolt, horvát állampolgár –, nem zárhatja ki, hogy belekeveredett valamibe. Azt viszont kétlem, hogy ennyire buta lett volna. Ha valóban merényletet tervez, nem egy feltűnő európai társasággal vesz ki szobát a városközpont négycsillagos luxus szállodájában – mondta Szabó Henriette. – Hallottam, hogy idehaza szélsőséges jobboldali lett, de nem tudom elképzelni, hogy ennek köze lenne a bolíviai jobboldalhoz. Ugyanakkor tény: az ellenzék bolíviai vezére, Branko Marinkovics horvát származású, és talán ellen akarták felhasználni Eduardóék horvát múltját, katonai szálait. Hajlok rá, hogy elhiggyem, dokumentumfilmet forgatni ment Bolíviába. Kíváncsian várom a kedd esti tévéműsort: Kepes András szerint végrendeletnek szánta Eduárdo az interjút, melyben felfedi titkát. Feltételezem: az őszödi beszéd kiszivárogtatásával is azért kötik össze a személyét, mert esetleg megváltozott az évek alatt, és talán szélső jobboldali magyar Robin Hood lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!