Szeged és környéke

2011.10.09. 22:17

Házhoz mennének a lomokért - Egy napra csatatérré változott Tarján és Felsőváros

Szeged - 400 ember munkája és közel 20 millió forint kell ahhoz, hogy Szeged 600–700 tonna hulladéka lomtalanításkor eltűnjön az utcákról két és fél hónap alatt. Pedig van kulturáltabb megoldás.

Dombai Tünde

Félidejéhez ért a két és fél hónapos lomtalanítási szezon Szegeden. Szombaton Felsőváros és Tarján volt soron. Ahogy megszokhattuk, péntek délután elkezdődött a lomok vándorlása: legtöbben kipakolták a házuk előtti kukához a fölösleget, a guberálók pedig szétbontották, tépték, húzták a halmokat a használható színesfém és faanyag után kutatva. Ráadásul estére megélénkült a szél, esett az eső, így szombat reggelre a két panelvárosrész csatatérnek nézett ki. Szemét borította a Budapesti körúti gyepet, a házak között néhol lakásnyi területre nyúltak szét a sittel keveredett ruhaneműk, ázott dobozmaradványok, koszos matracok. A környezetgazdák 7 autója és 21 embere küzdött a takarítással. Az egyik jármű a Csorba utcában nyelte a bútorroncsokat, padlószőnyegfoszlányokat, törött gyerekjátékokat. A gép azonnal zúzta is a hulladékot, az összepréselt anyaggal kétóránként telt meg, akkor elindult, hogy a terhét a Sándorfalvi úti telep nagy depóniájára borítsa. Kora délutánra tisztult meg a két lakónegyed.

Törött gyerekjátékokat rakodnak a munkások a tarjáni Csorba utcában. Fotó: Schmidt Andrea

Törött gyerekjátékokat rakodnak a munkások a tarjáni Csorba utcában.
Fotó: Schmidt Andrea

Számokban

Idén 76 ezer 350 háztartás kap szórólapot a lomtalanítás időpontjáról. 2009-ben 957 tonna, 2010-ben 660 tonna hulladéktól szabadultak meg a szegediek. Ez tavaly 19 millió forintba került, 161 gépjárművezető és 267 rakodómunkás közreműködése kellett hozzá.

Jövő szombaton Alsóváros, Kecskéstelep, a Vadaspark lakópark és Móraváros következik, és – hogy a közlekedést ne akadályozzák – vasárnap a Tisza Lajos körút és a nagykörút közötti terület jön.
Létezik a lomtalanításnak kulturáltabb formája? – A jövő a zöldszámos lomtalanítási rendszeré: a hulladékszolgáltatásért fizető lakosok egy ingyenes számon bejelentik lomtalanítási igényüket az ügyfél-azonosítójukkal. Megadják, hogy nagyjából mennyi és milyen hulladékra számíthatunk, például hogy egy asztalt, egy kéve fanyesedéket és három zsák egyéb hulladékot dobnának ki. Társaságunk pedig körzetre szervezett járattal házhoz megy – tájékoztatott [namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– Ez sokkal rendezettebb, diszkrétebb eljárás, ráadásul kizárja azokat, akik jelenleg szüneteltetik vagy egyáltalán nem veszik igénybe a hulladékszolgáltatást, mégis nagy adag lomot tesznek ki házuk elé. Társaságunk javasolta már az önkormányzatnak, hogy térjen át a zöldszámos megoldásra, de törvényességi aggályok miatt nem került a közgyűlés elé az ügy. Nagykanizsán például évek óta ez a bevett módszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!