Szeged és környéke

2013.10.20. 22:38

Héjjas Dóra Skóciában bontogatja szárnyait

Szeged-Kiskundorozsma - A fél család évek óta Skóciában él, így ott jelentkeztem művészeti iskolába, ahol a testvéremék is laknak. Az nem volt kérdés, hogy művészeti pályán szeretném folytatni - Héjjas Dóra.

Munkatársunktól

– Úgy látom, kint jobban lehet érvényesülni. Ha tehetném, visszajönnék Magyarországra, de nem sok esélyt látok rá, hogy ebből itt megéljek – mondja [namelink name="Héjjas Dóra"] 23 éves grafikus, akinek pénteken nyílt az első önálló kiállítása Dorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A fiatal művész Szegeden végzett a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában, majd Skóciában folytatta a tanulmányait, jelenleg az abeerdeni Robert Gordon Egyetem Gray’s School of Art nevű karán másodéves festő szakos hallgató. Belekóstolt már a szobrászatba, az ékszerkészítésbe is, de a grafika és a festészet jobban érdekli.

A 23 éves művész az elmúlt két évben készült 25 munkáját állítja ki. Fotó: Frank Yvette

A 23 éves művész az elmúlt két évben készült 25 munkáját állítja ki.
Fotó: Frank Yvette

A november 8-áig megtekinthető tárlatra 25 alkotását választotta ki az elmúlt két évből. – Van mindenféle kép, azért Bontakozás a kiállítás címe, mert még nem nagyon alakult ki az az irány, amelyet képviselni fogok. A tájképtől kezdve az illusztráción és a festményen át a másolatig sokféle munkámat bemutatom. Az ősi keleti kultúrák és vallások érdekelnek, a hinduizmus és a buddhizmus, valamint a csodálatos tájak itthon és Skóciában – fogalmazott Dóra. A kedvenc műve Bhairavi hindu istennőt ábrázolja, de azt tapasztalja, másoknak inkább a tradicionális képek tetszenek. A kiállítást [namelink name="Barta András"] szobrászművész nyitotta meg. – Soha nem tanított az iskolában, de az előkészítőn ő foglalkozott velem, és már akkor tehetségesnek tartott. Az iskola alatt gyakran beszélgettünk, sokat segített. Szerintem ő ismer a legjobban, ezért kértem, hogy nyissa meg a tárlatot – magyarázta Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!