Szeged és környéke

2016.09.03. 12:06

Helyreállították a megrongált díszkutat a Stefánián

Tóth Sándor szobrászművész tesztelte felújított művét. Mind a négy kifolyó működik a díszkúton.

Borbola Lilla

Újra lehet inni a Stefánia díszkútjából: elkészült a felújított alkotás, amit májusban rongáltak meg. Akkor valakik emberi erővel rúgták le a százkilós kőtömböt, aminek köszönhetően a kút kifolyó része kitört a talapzatból, az oszlopa pedig darabokban hevert a földön.


Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása azonban három hónap után visszakerülhetett eredeti helyére. Az új kút oszlopát és oszlopfőjét Kocsis László kőfaragó faragta újra Kiskunfélegyházán, de a felújított díszkút Baját is megjárta: ott végezték az esztergálási munkákat. Az ivótálcán is újítottak, és most már mind a négy kifolyója működik. A 16 évvel ezelőtt készült eredetihez képest új toldást is kapott a talapzatánál, így nem kell már annyira lehajolni, ha valaki inni szeretne a kútból.


Tóth Sándor elmondta, hogy elégedett a környezetgazdálkodási kft. munkatársaival, akik gyorsan intézkedtek a díszkút újraállításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!