Szeged és környéke

2010.08.30. 20:50

Hét fát jelöltek Csongrádból a 2010 fája versenybe

Csongrád megye - Nem a méret és a kor számít az Év fája 2010 versenyben, hanem hogy milyen élményük kötődik a jelölőknek a növényhez. A hét megyei jelölt között két-két szegedi és vásárhelyi, valamint egy-egy makói, szegvári és csanyteleki fa szerepel.

Dombai Tünde

Az év fája verseny mezőnyében 7 Csongrád megyei fát találtunk. A két legfiatalabb példányt szegedi fiatalok indították még nyár elején. Az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának hallgatói tavasszal ültettek el egy nyírfacsemetét a Hattyas sori épületkomplexumnál, amikor a „jugyus" napokon az Ökogengszterek viadalán a környezettudatosságot vegyítették a húszas évek gengszterstílusával. A nyírfácska nem fogta meg. Annál inkább virul a Szegedi Ifjúsági Napok 25 éves és 7 méter magas fűzfája a Partfürdőn, ami alatt a hétvégén zöld játékokat játszottak.

A megyei fák közül a legtekintélyesebb méretűek és életkorúak a tölgyek. A „korelnököt", a megközelítőleg 200 éves Juhász Gyula-emlékfát a makói önkormányzat versenyezteti. A 30–40 méteresre becsült matuzsálem alatt emléktábla hirdeti, hogy a költő Juhász Gyula, amikor 1913-tól négy éven át a gimnáziumban tanított, többször megpihent az árnyékában, és több verse is ott született. Négyméteres a , és 17 méter magas a szegvári Forray Máté Általános Iskola 110 éves tölgyfája. Vassné Lucz Klára szegvári tanítónőtől megtudtuk: a tudás fája generációk titkait őrzi, az évtizedek alatt az intézmény emblémájává vált.

A Szegedi Ifjúsági Napok fűzfája, mellette a c sanyteleki 2,5 méter kerületű juhar. Fotó: Veréb Simon, DM/DV

A Szegedi Ifjúsági Napok fűzfája is bekerült a versenybe.
Fotó: Veréb Simon.

137 esztendős, és közel 3,5 méter a kerülete a vásárhelyi önkormányzat által jelölt tölgyfának. Szilágyi László, a városüzemeltetési iroda munkatársa ajánlotta a versenybe. Elmondta, hogy a fa a nyolcvanas évekig egy gyógyszertár udvarán állt a társával, majd kis híján áldozatul esett a lakótelep-építésnek. Az akkori városi kertésznek köszönhetően megmenekült, a terveket átrajzolták, és azóta is gondozza a város, fokozottan védett helyi értéknek számít.

Vásárhely másik versenyzőjét a Varga Tamás iskola tanítónője, Fodor Adél jelölte. A terebélyes, 3,5 méteres törzsű platán 8 éve védett. Az egész udvart beárnyékolja, mentsvára az iskolásoknak és minden dolgozónak. A tanítónő elárulta, egyszer álmodott is a fáról: egy nimfa él az odvában, aki teljesíti az arra érdemesek kívánságát. A legenda szerint háromszor kell körbejárni és egyszer megsimítani, s ha sóhaj szakad fel a nimfából, az ember vállára hulló levél jelzi, szerencséje lesz.

mellette a c sanyteleki 2,5 méter kerületű juhar

Hét fát jelöltek Csongrádból a 2010 fája versenybe, köztük a c sanyteleki 2,5 méter kerületű juhart is. Fotó: DM/DV
Csanytelek versenyzője is védett; a 2,5 méter kerületű juhar az óvoda udvarára veti árnyékát. A 37 éves példány a Katica csoport fája, ezt figyelik, ennek követik változásait kisovis koruktól négy évén át a gyerekek – mondta Lajos Jánosné óvónő.

12-en a döntőben

125 fát jelöltek az ország minden részéből az Év fája 2010 elnevezésű internetes versenybe, amelyet először hirdetett meg az Ökotárs Alapítvány. Olyan versenyzőket lehetett indítani, amelyek nem féltetlenül „legek", de amelyekhez érzelmileg kötődnek a felterjesztők. A szakértő zsűri a jövő héten szűkíti a kört 12-re, a döntősökre lehet majd szavazni. A nyertes növény testre szabott kezelésben részesül, ha pedig ilyen nem szükséges, a jelölőit díjazzák egy facsemetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!