Szeged és környéke

2019.08.20. 09:27

Hétezer babakötvény Csongrád megyében - Milliók gyűlhetnek össze a kincstári számlán

Egyre több szülő dönt úgy, hogy gyermeke életkezdésének támogatására babakötvényt köt a Magyar Államkincstárnál. Megyénkben már 7000 felett jár az értékpapírszámlák száma.

Január elseje és július vége kö­­zött majdnem 20 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak az arra jogosultak, így immár 190 ezer gyermek pénze kamatozik babakötvényben – ismertette az országos adatokat a napokban Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A Magyar Államkincstárnál igényelhető babakötvény Csongrád megyében is népszerű, a lapunkhoz eljuttatott legfrissebb adatok szerint augusztus 15-éig 7514 számlát nyitottak meg az ügyfelek. A legtöbben Sze­­geden igényelték, 6374-et, a hódmezővásárhelyi ügyfélszolgálaton 885 szerződést kötöttek meg, míg Makón 255-en éltek a lehetőséggel eddig.


A politikus beszámolója szerint nyáron kissé csökkent a számlanyitások száma, de arra számítanak, hogy ősszel ismét sokan keresik fel az Államkincstár ügyfélszolgálatait. Tállai András úgy fogalmazott: 2019 rekordközeli év lehet a ba­­bakötvény történetében. A számlákon lévő megtakarítások együttes összege országos szinten júliusra átlépte a 68 milliárd forintot. A Start-érték­papírszámlára a 42 ezer 500 fo­­rintos életkezdési támogatáson túl további egyéni befizetésekkel akár több millió forintot is összegyűjthet a család, hiszen az állam a befizetések 10 százaléka, maximum 6000 forint erejéig külön támogatást is nyújt. A kötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjá­­ig bármikor megvásárolható, a számla felett kizárólag a gyermek rendelkezhet, a nagy­­korúvá válását követően a megtakarítást bármire felhasz­nálhatja.


Emlékeztetett: a kiváló ka­­matot kínáló babakötvény kons­­trukciója és a hasonló in­tézkedések – például a családi adókedvezmény bevezetése, vagy a családvédelmi akcióterv – mind azt célozzák, hogy a fiatalok itthon is boldogulhassanak, és ne kelljen elhagyniuk az országot, ha jó anyagi körülmények között szeretnének élni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!