Szeged és környéke

2016.08.03. 08:28

Hétfő óta igazgató nélkül a Deák Ferenc Gimnázium

Szeged - A Deák Ferenc Gimnáziumnak hétfő óta nincs igazgatója, a minisztérium pedig nem hajlandó tudomást venni az iskola sorsát firtató kérdéseinkről. És nem ez az egyetlen furcsaság a szegedi igazgatóválasztások körül: a szakképzőiskolák közül is négyben csak egy évre szóló kinevezést adtak át, miközben a pályázat öt évre szólt. Indoklás pedig nem járt a döntéshez.

Timár Kriszta

Máshol is vannak érdekességek


Egy hónapja megírtuk: a Szegedi Szakképzési Centrum mind a tíz iskolájában kiírták a pályázatot. Kilencben a korábbi igazgató nyert, a Gábor Dénes pedig új intézményvezetőt kapott [namelink name="Tímár Csaba"] személyében. A közleményben azonban arról nem esett szó, hogy négy iskolában – a Móravárosiban, a Kőrösyben, a Gábor Dénesben és a Vedresben – a kiírásban szereplő öt év helyett csak egy évre szóló megbízást kaptak az igazgatók. Ennek okáról szintén egy hónapja, majd több, megismételt levélben is érdeklődünk a Szegedi Szakképzési Centrum vezetőjénél. Ő sem válaszolt egyetlen esetben sem. Igaz, az érintett igazgatóknak sem magyarázták meg a döntést.

Ki a Deák Ferenc Gimnázium igazgatója? Ezt szeretnénk immár egy hónapja megtudni, kérdéseinket azonban hiába tesszük fel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) mint pályáztató, válaszra sem méltatja érdeklődésünket.


Mint arról már többször beszámoltunk, februárban írták ki az intézményvezetői pályázatot, amelyre hárman adták be jelentkezésüket. Az eddigi igazgató, [namelink name="Kis Gábor"], az intézmény angoltanára, [namelink name="Gáspár Róbert"] és a kisteleki tankerületi igazgató, [namelink name="Faragó Klára"]. A határidőre nem sikerült kihirdetni a pályázat eredményét, kéthetes csúszás után derült ki, hogy [namelink name="Balog Zoltán"] emberierőforrás-miniszter egyikük pályázatát sem találta megfelelőnek.


A pályázat kiírásában az szerepelt, hogy a nyertes augusztus 1-jétől tölti be az igazgatói posztot, kinevezése pedig öt évre szól. Hétfőtől tehát új intézményvezetőnek kellett volna hivatalba lépnie, a pályázat eredménytelensége miatt azonban ez nem történt meg. Megkérdeztük tehát, ki vezeti az iskolát az átmeneti időszakban, amíg az új pályázatot kiírják és kiértékelik.


Ezt a kérdést először július 7-én küldtük el az EMMI sajtóosztályának, majd megismételtük július 18-án. Hétfőn tettünk harmadjára is kísérletet arra, hogy választ kapjunk a kérdésekre, ám egyetlen alkalommal sem érkezett semmiféle válasz. Próbálkoztunk a szegedi tankerületi vezetőnél is – ő sem válaszolt megkeresésünkre.


Információink szerint egyébként nemcsak mi várunk az EMMI-re, hanem az iskola vezetősége is. Az intézmény új igazgatójának személyét ugyanis két módon jelölhetik ki. Az egyik megoldás, hogy a három pályázó közül valakit egy évre megbíznak az igazgatói feladatok ellátásával, a másik pedig, hogy életbe léptetik az iskola szervezeti és működési szabályzata szerinti helyettesítési rendet, és az igazgatóhelyettesek közül bíznak meg valakit, vagyis Ábrahám Karolina vagy Palotás Csilla angoltanárt, esetleg Tóth Roland biológiatanárt. Ennek a döntésnek hétfőig meg kellett volna születnie, de ez sem sikerült. Jelenleg az igazgatóhelyetteseknek kellene vinni az iskolai ügyeket, „az intézményvezető akadályoztatása" miatt, azonban ez szintén nem megoldható. Információink szerint ugyanis Tóth Roland vezetői megbízása - akinek hivatalosan át kellett volna vennie a stafétát -  már július közepén lejárt, Ábrahám Karolináé pedig a volt igazgatóéval egy időben. A harmadik igazgatóhelyettes, Palotás Csilla pedig jelenleg külföldön tartózkodik egy pályázati ösztöndíj keretében. Vagyis az iskola vezető nélkül áll kevesebb mint egy hónappal a tanévkezdés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!