Szeged és környéke

2007.11.11. 21:06

Hétfőn kezdődik az országos mezőgazdasági összeírás

Szeged - A Központi Statisztikai Hivatal 2007. november 12. és 30. között mezőgazdasági, gazdaságszerkezeti összeírást végez. Ezt a munkát Szegedről irányítják, hiszen a dél-alföldi régió az egész ország „agrárfelelőse".

Az összeírás célja – tudtuk meg Szűcs Anna tájékoztatási osztályvezetőtől –, hogy nyomonkövesse az előző (2005. évi) gazdaságszerkezeti összeírás óta a magyar agráriumban bekövetkezett változásokat, valamint pontos és hiteles képet adjon a hazai gazdaságirányítás, az Európai Unió és a gazdálkodók részére. Az EU valamennyi tagországa számára kötelező összeírást a rendelet írja elő. Az adatfelvételt – az ország egész területére kiterjedő illetékességgel – a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatósága irányítja.

A KSH összeírói rákérdeznek a földhasználatra és az agrotechnikára is. Illusztráció: Tésik Attila
Az összeírás reprezentatív, a kijelölt mintakörzetek az ország 1220 települését érintik, ahol a körzetben házról házra járva valamennyi ott található címet felkeresnek a KSH által kiadott igazolvánnyal ellátott számlálóbiztosok. A gazdálkodók körében kitöltendő kérdőívben rákérdeznek a mezőgazdasági munkavégzésre, a mezőgazdasági földhasználatra, termésmennyiségekre, az agrotechnikára, az állatállományra, az állatitermék-termelésre és az egyéb tevékenységekre. A szolgáltatott adatok a törvény rendelkezése szerint kizárólag statisztikai célra használhatók, és csak összesített formában közölhetők.

A hivatal kéri, hogy a lakosság fogadja bizalommal az összeírókat, legyenek segítségükre a munkában. A 06-80-200-224 ingyenesen hívható zöldszámon bármilyen kérdéssel kapcsolatban készséggel állnak rendelkezésre a KSH munkatársai.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!