Hétfőn robbantják fel a bombákat

Várhatóan hétfőn robbantják fel a szegedi repülőtéren talált bombákat a tűzszerészek – értesült lapunk a területen lőszerkutatást végző cég vezetőjétől. Ekkor derül ki, hogy a reptéren vagy más helyszínen hatástalanítják a veszélyes robbanószerkezeteket. Tegnap nem találtak újabb lövedéket.

Tegnap megírtuk, hogy két második világháborús bombát találtak a szegedi repülőtér építése közben, fél méter mélyen a földben. Az egymástól 150-170 méterre lévő robbanószerkezeteket körülkerítették. A lövedékeket a tűzszerészek megérkezéséig a repülőtér biztonsági szolgálatának emberei és a közterület-felügyelők őrzik. Tegnap is kutattak bombák után a légikikötőben, amelyet már a második világháború idején is repülőtérként használtak, de nem fedeztek fel újabb robbanószerkezetet.

A kivitelező Betonút Rt. megbízása alapján az UKB Kft. végzi a városi tulajdonú terület lőszermentesítését. A cég ügyvezetője, Németh Pál lapunknak elmondta: csak azokat a részeket ellenőrzik a bombakereső műszerrel, ahol földmunkákat végeznek. Az 1200 méter hosszú futópályánál nem találtak robbanószerkezetet, így ott tegnap is zavartalanul folyt a munka. A gurulóút átvizsgálásával – ahol a két lövedéket találták – jövő hét közepén végeznek. A speciális szerkezettel hat méter mélységig mérnek. Németh Pál szerint az egyik robbanószerkezet egy kis sorozatvető gránát, a másik pedig egy 40 milliméteres tüzérségi lövedék lehet.

A szakember elmondta: a tűzszerészek várhatóan hétfőn jönnek Szegedre a fővárosból, ők mondják majd meg, hogy a repülőtéren vagy más helyszínen hatástalanítják a veszélyes robbanószerkezeteket. Ezt a munkát az állam finanszírozza.