Szeged és környéke

2016.06.20. 10:24

Heti húsz óra edzés kell a nemzetközi sikerhez

Merész, csillogó ruhák, smink, hajlakk, rengeteg utazás és edzés kell ahhoz, hogy valaki versenytáncossá váljon. A Szőke Tisza nemzetközi táncversenyen faggattuk a versenyzőket arról, mi a kulcsa annak, hogy valaki az élvonalba kerüljön.

Salánki Zsófia

– Spanyolországban, Ausztriában és Németországban is edzünk, legalább heti 20 órát – mesélte lapunknak[namelink name=" Kiss Violetta"] a latin-amerikai táncok parkettpróbája után a Szőke Tisza nemzetközi táncversenyen, amit az újszegedi sportcsarnokban rendeztek. Párjával, Hegyes Bertalannal a szentesi Szilver TSE színeiben versenyeznek, ők képviselik Magyarországot a világversenyeken a standard, a latin-amerikai és a tíztánc kategóriában is.


Mindig mosolyogni kell


Belestünk a táncversenyek kulisszái mögé, hogy megtudjuk, mit rejtenek a csillogó ruhák, az erős smink és a bronzos barnaság. Violetta és Bertalan úgy gondolja, a táncsport legnehezebb része, hogy mindig mosolyogni kell, akkor is, ha valami nincs rendben. – Hiába csak délután lépünk parkettre, már reggel elkezdünk készülődni. Most két réteg barnító van rajtam, a sminkhez és a frizurához is sok idő kell – folytatta Violetta, aki azt is elárulta, hogy a legújabb standard táncokhoz használt ruháját 10 ezer Swarovski-kő díszíti.


Gyakran éjszakáznak


Ha valahol hajlakkgőz száll, ragtapaszok hevernek a földön, akkor tudjuk, hogy ott táncosokat is találunk. A csillogás mögött ott rejlik a rengeteg edzés, pénz és éjszakázás is, hiszen a versenyek gyakran éjjel érnek véget. A táncokat pedig akár négyszer-ötször is elő kell adni a döntőbe jutásig. Egy táncos néhány versenyen viseli csupán ugyanazt a ruhát, a cipők ára 20-30 ezer forint körül mozog. A ruhákon csillogó kristályok ára pedig nagyjából 14 forintnál kezdődik.

 

Heti húsz óra edzés kell a nemzetközi sikerhez. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Első az összhang


Az egyik kivetítő előtt számos fiú és lány tolongott, várták, hogy kihirdessék a továbbjutók rajtszámait. [namelink name="Szabó Ádám"] és [namelink name="Kaszás Orsolya"] is ott izgult, Orsolya budapesti, Ádám pedig pécsi. A Stúdió 2000 TSE versenyzői, 1 éve táncolnak együtt. Azt mondják, a siker elengedhetetlen eleme, hogy összhang legyen közöttük. – Úgy érezzük, hogy egy év alatt már összecsiszolódtunk, most a legjobb 12 versenyző közé szeretnénk bejutni – osztotta meg velünk az ifjúsági kategóriában versenyző pár. Orsolya azt is elmesélte, édesanyja 2 órán át segített neki, hogy elérje a megfelelő barnaságot, frizuráját pedig szintén 2 óráig készítette. A sminkjét saját maga csinálta, ami további 1 órát vett igénybe.


– Hetente nagyjából 20 órát edzünk, de járunk a válogatottkeret táboraiba, edzéseire is. – Az utazás is rengeteg időt elvesz, hiszen vannak versenyek, ahová négy-ötszáz kilométert is autózunk. Az első közös versenyünk például Bukarestben volt – tette hozzá Szabó Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!