Hallgassa élőben!

Hiába volt estig nyugalom, újra kitörtek a menekültek

A vasúti átjárónál már épül a kapu. Szombaton 300 busszal szállítottak menekülteket a szerb-magyar határhoz.

23 óra: a kitört több száz migráns az 5-ösön halad Szeged irányába. A forgalmat is zavarják. Egy nagyobb csoportot Röszkén tartóztattak fel a rendőrök.

22.30 óra: nagyon kimerültek, elcsigázottak a rendőrök, kevesen is vannak, miközben a menekültek száma csak gyarapszik, annak ellenére, hogy több százan indultak el a vaksötétben. Szerbia felől újabb és újabb hullámok érkeznek, éjszaka és hajnalban is csúcsra fog járni a gyűjtőpont.

21.30 óra: újra kitörtek a menekültek. A sötét miatt nehéz megmondani mennyien indultak el Szeged felé, de több százan lehetnek. A rendőrök nem állták az útjukat.

21 óra: Röszkén beindult a szokásos, esti “no fingerprints”-skandálás, több száz menekült hangosan kiabál és füttyög, farkasszemet nézve a rendőrökkel – írja az Index. Egyelőre nem túl nagy a feszültség, de benne van a levegőben, hogy ki fognak törni, mert nagyon tovább akarnak menni. Az a probléma, hogy mindkét oldalon elég rosszul tudnak angolul, nem igazán jön át, hogy mit akarnak mondani a rendőrök az ujjlenyomatadásról, a menekültek nem értik, hogy miért nem mehetnek tovább. Azt is skandálják, hogy “go-go-go” és hogy “just walk”. 

20. 35 óra: Iszonyatos a bűz a gyűjtőponton. A sínen továbbra is jönnek a menekültek kis lámpákkal. Olyan, mintha száz meg száz szentjánosbogár jönne a sínen. Jelenleg három üres csuklós busz várakozik. Akik most jöttek a sínen, nem akarnak bemenni a gyűjtőpontra, hanem tovább akarnak menni a sínen Szeged felé, de a rendőrök eléjük álltak. Most farkaszemet néznek egymással. Kiabálnak, skandálnak a migánsok, We vant go! A sötétben nem látni, mekkora a csoport.

Hasmenéses megbetegedések voltak a menekültek között Röszkénél - GALÉRIA

20. 15 óra: A menekülteket nyugodtan várják a buszokat. Béke van a gyűjtőponton.

19. 55 óra: Találkoztunk egy német újságíró gyakornokkal, aki Berlinben tanul. Nagy csomag pelenkával érkezett a gyűjtőpontra. Elmondta, a görög Leszbosz szigetről követte végig a migránsokat Münchenig. Most jött önkéntesnek. Nehezen megállapítható a sötétben, de több mint ezren várnak a buszra.

19. 45 óra: Debreczeni Katalin orvos azt mondta a gyűjtőponton, nem igaz, hogy hasmenéses járvány van. Vannak hasmenéses esetek, de nincs járvány – közölte. Szerinte, ha végigmenne a faluban, ugyanannyi esetet találna, mint a gyűjtőponton a menekültek között. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága számolta a menekülteket. Ma reggel 6-tól este 6-ig közel 4000 migránst számoltak össze. Ennyi ember ért be a gyűjtőpontra. Azt nem lehet tudni, mennyien mentek le a sínről és tűntek el a kukoricásban.

19.30 óra: Úgy tudjuk, hogy Szalai Balázs, a Migszol egyik aktivistája is hasmenéses fertőzést kapott a napokban. Hívtuk telefonon, de nem értük el. Az aktivistát két napja mi sem láttuk a gyűjtőponton.

19.10 óra: Hasmenéses megbetegedés van Röszkén – írja az Index. Az egészségügyi ellátósátorban kérdeztünk meg egy németül beszélő orvost, aki azt mondta, hasmenéses járvány van a gyűjtőtáborban, szinte az összes orvoshoz vitt gyereket ezzel a járványos, fertőző hasmenéssel kezelték.
 

Hasmenéses megbetegedések voltak a menekültek között Röszkénél - GALÉRIA

Az orvos azt mondta, annyira rossz a helyzet, hogy normális helyen a gyereket 3 napra kórházba kéne küldeni egy ilyen betegséggel. Innen még nem vitettek el senkit mentővel, mert az orvos szerint a rendőrök nem engednék a szülőknek, hogy gyermekükkel tartsanak.

Az orvos azt mondta, félnek, mert a helyzet holnapra csak rosszabb lesz, és nagyon aggódik, mert az egészen pici babák egy ilyen hasmenésbe akár bele is halhat. 

18. 50 óra: A rendőrséggel szorosan együttműködve tudják hatékonyan segíteni a zöldhatáron keresztül naponta Röszkére érkező migránsok ellátását a karitatív szervezetek – közölték az érintett intézmények vezetői szombaton a helyszínen. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy a rendőrök türelemmel és példamutató fegyelemmel végzik munkájukat. A segélyszervezeteknek a naponta érkező több ezer ember hatékony és gyors ellátásához együtt kell működniük a hatóságokkal. A Karitász egészségügyi és szociális sátrat állított föl a gyűjtőpontnál, ahol orvosok és ápolók – egyszerre tíz-tizenkét ember – látja el a hozzá fordulókat. Az érkezők jellemzően kisebb sérülések miatt kérnek segítséget, de előfordulnak láz, megfázás, a páciensek egy része pedig a magával hozott betegség és a rendszertelen gyógyszerszedés miatt szorul ellátásra. Pénteken pedig egy várandós asszonynál megindult a szülés, őt a mentőszolgálat szállította a szegedi klinikára – közölte az igazgató. Osgyán Dávid, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója közölte, hogy a gyűjtőponton elsősorban ivóvizet, élelmiszert, matracot, takarót, tápszert, bébiételt, tisztálkodószereket adnak az embereknek, hogy nehéz helyzetüket könnyebbé tegyék. A szakember hangsúlyozta, hogy a különböző segítő szervezeteknek és civileknek össze kell hangolniuk tevékenységüket. A Magyarországra érkező menekültek ellátásában július eleje óta részt vevő Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs vezetője, Gáncs Kristóf elmondta, krízisközpontot hoztak létre Röszkén, ahol arab, pastu, dari és fárszi anyanyelvi tolmácsok segítségével információval látják el az embereket. A szakember azt kérte a segíteni akaróktól, ne hozzanak adományokat Röszkére, mert az összehangolatlan tevékenység káoszhoz vezet, inkább keressék meg a Karitatív Tanács tagszervezeteit, amelyek igyekeznek koordinálni a segítő tevékenységet. A segélyszervezetek vezetői egyetértettek abban, hogy enni- és innivalóban, ruhaneműben jelenleg nem szenvednek hiányt a Röszkére érkezők, az egészségügyi ellátásban közreműködő szakemberekből van időnként kevés.

18.25 óra: most indul el 500-700 menekült a síneken Röszke felé. De folyamatosan özönlenek a migránsok. Horgosan folyamatosan forognak a buszok,a  taxik és a kisbuszok. Hozzák a menekülteket, akik hamarosan Magyarország felé indulnak. Mi is visszamegyünk Röszkére, legközelebb már onnan jelentkezünk.

 

300 busszal szállítottak menekülteket a szerb-magyar határhoz - GALÉRIA

18.15 óra: egymás után érkeznek a taxik és a buszok Horgosra. Az itt posztoló szerb rendőrök hajtják a menekülteket a magyar határ felé.

18 óra: a határ túloldalán vagyunk, Horgoson. Kevesebb mint 24 óra alatt 300 busszal és taxival hozták ide a menekülteket. Itt csak nyolc osztrák segítő van, akik vizet, gyümölcsöt osztanak, ami pillanatok alatt elfogy. Egy itt dolgozó szerb tévés elmondta, hogy csak szombat délután 3000 menekült indult el a síneken Röszke felé. Innen 2 kilométer a határ. A szerb tévés nem tudja, hogy mi lesz a határzár után, ha ott ragad több ezer ember víz, élelem és szállás nélkül. Ugyanezt mondták az osztrák segítők is.

12 óra: az Orvosok Határok Nélkül szervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat sátránál is érdeklődtünk, hogy hallottak-e a tegnap esti késelésről, de csakúgy mint a rendőrség, ők sem tudnak róla. A gyűjtőponton 3-400-an várnak jelenleg buszokra, amelyek lassan beállnak, araszolnak előre. A gyűjtőpont szélén hat üres csuklós busz várakozik.

Fogvatartottak építik a kaput a vasúti átjárónál - GALÉRIA

11. 30 óra: Elkezdték a vasúti kapu építését. Katonák, rendőrök és BV-sek biztosítása mellett fogvatartottak tíz oszlopot pakoltak le a vasúti átjáróban. Elkezdett dolgozni a cölöpverő gép is. Bár folyik a munka, a migránsokat ez nem zavarja, ugyanúgy átsétálnak az átjáróban.

11 óra: megtudtuk, Kiskunhalasra szállítják most a menekülteket. Most mondta egy rendőr, hogy perceken belül megérkeznek a munkagépek a vasúti átjáróhoz és elkezdik leverni a cölöpöket. Hamarosan elkezdik építeni a kaput a vasúti átjáróban.

10.40 óra: a helyzet változatlan, folyamatosan jönnek a menekültek 10-es, 20-as csoportokban Szerbia felől, de egyelőre a nagyobb bumm elmaradt. A hétvégére 23 ezer migráns érkezését jósolták. Az 5-ös út mellett legalább 20 üres busz áll készenlétben, a gyűjtőpontnál is várakozik kettő. A vasúti átjárónál egyelőre nem épül a kapu, pedig hétfőig el kellene készülnie. Néhány katonát láttunk csak a környéken, ők arra várnak, hogy jöjjenek a munkagépek.

10 óra: A SZEGEDma.hu információi szerint pénteken este megkéseltek egy migránst az egyik röszkei benzinkútnál.  A rendőrség nem tud az esetről, nem érkezett hozzájuk bejelentés. Részletek itt.

Szerb embercsempészt fogtak el a rendőrök pénteken az M5-ös autópálya domaszéki felhajtójánál, a férfi négy szír állampolgárt szállított volna Ausztriába. Részletek itt.

8 óra: Megírtuk: az éjszaka rendkívül mozgalmas volt Röszkénél. A migránsok egy csoportja az őket elszállítani igyekvő buszok elé feküdt. A reggeli órákban új buszok érkeztek, amelyekre hajlandók felszállnak a migránsok. Az autóbuszok azonban egyelőre nem hagyták el a gyűjtőpontot, ahol több száz migráns várakozik. Az éjszaka ugyanis több mint húsz busz hagyta el a területet, és teljesen megtelt a közeli regisztrációs tábor. A reggeli órákra látványosan megnőtt a Szerbia felől érkezők száma.

Migránsokkal teli busz elé ültek le tüntetőleg a menekültek - GALÉRIA

A buszokkal a röszkei idegenrendészeti előállító pontra vagy az ország más pontjain kialakított állomásokra viszik a migránsokat. A határ szerbiai oldalára, Horgosra pénteken folyamatosan érkeztek a buszok Belgrádból, illetve a macedón határ mentén fekvő Presevóból. Szombat reggel taxikkal, illetve autókkal érkeztek a migránsok, és a délelőtt folyamán várhatóan ismét autóbusszal érkeznek A hétvégén mintegy 23 ezer migráns érkezésére számítanak.  

Ötven csoportban 2818 határsértőt – köztük 732 gyermeket – fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén pénteken – tájékoztatott  a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton. Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt pénteken 3023 embert fogtak el a rendőrök, tizenhárom gyanúsítottal szemben embercsempészet, két esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.
Gyémántláz tombol egy afrikai faluban
Az egész országból érkeznek szerencsét próbálók, akiket az sem tántorít el az ásástól, hogy egyelőre nem lehet tudni, milyen ásványokról van szó.
Kocsis Máté: minden eddiginél dinamikusabb gazdasági növekedést várunk
Ha a növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, akkor az embereket segítő példátlan gazdasági intézkedések jöhetnek.
Így lehet a fürdőszobát kreatívan dekorálni
A legtöbben nem sokat adunk a fürdőszoba hangulatára, pedig jó esetben elég sok időt töltünk ott.
Ketten sérültek meg, amikor autóval fának és házfalnak ütköztek Csongrádon, az éjszaka - Galéria
Leteszteltük a város új, tiszai szabadstrandját
Egészen új élmény volt úgy fürdeni a szegedi Laposon, hogy az ember tudja: ha kell, van kitől segítséget kérni. A felújított szabadstrandon horgászni nem lehet, és kutyát sem vihetünk be, de van büfé, kivetítő, mosdó, sok napernyő, elég szemetes, és a partot is jól jelölték ki.
A Momentum csak azért képviselné a romaügyet, mert nem maradt neki más
A baloldaliak a nehéz sorsú emberek jogaira hivatkozva gerjesztenek etnikai konfliktust Hajdúhadházon is.