Szeged és környéke

2009.03.08. 20:02

Higiénia a pult mögött

Szeged - Ujjlenyomatok a kenyéren és a felvágotton, parizeren felejtett műanyag bőr, végösszeghez számolt csomagolópapír – csak néhány azok közül a visszásságok közül, amelyek az élelmiszerboltokban vásárlóknak bosszúságot okozhatnak.

Munkatársunktól

Utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak a csemegepult mögött dolgozókra, és annak is, hogy ezeket betartják-e.

– Azt hittem, eldobom az agyam, amikor a minap a boltban vásároltam. Az eladó éppen akkor törölgette az orrát, amikor beléptem. Kértem negyed kiló kenyeret, amit ő kézmosás nélkül fogott meg. Amikor rászóltam, és másikat kértem, flegmán válaszolt – mesélte Judit. A fiatal lánnyal nem először fordult elő ilyen eset Szegeden. Legutóbb például felvágottat szeretett volna venni, de végül az üzletben hagyta a leszeletelt párizsit, mert a csemegepultos nő csupasz kézzel rakta rá a parizert a papírra. A vásárlók és az eladók között feszültségforrás az is, ha a műanyag bőr a felvágotton marad, vagy ha méréskor a csomagolópapírt is az árhoz számolják. Nyakunkba vettük a várost, és önkéntes fogyasztóvédőként leellenőriztünk néhány üzletet.

Egy klebelsbergtelepi élelmiszerboltban negyed kiló kenyeret és tíz dekagramm felvágottat kértünk. A pékárut ottjártunkkor kifogástalanul – nejlonkesztyűvel a kezén fogta meg az eladó, majd a zacskóba fordítva nyújtotta át. A felvágottal azonban nem volt ekkora szerencsénk: végignéztük, ahogy a parizer az előtte leszeletelt társai elszáradt maradványaihoz simul, majd a papírra pottyan. A Napfény Park bevásárlóközpont Tescójából elégedettebben távoztunk. Itt kesztyűt, kötényt és sárga baseballsapkát viseltek a csemegepultos hölgyek. A felvágottakhoz húsollóval nyúltak – minden boltban így kellene!

A Tescóban is kötelező sapkát és kesztyűt viselniük a csemegepult mögött álló eladóknak. Fotó: Segesvári Csaba

A Tescóban is kötelező sapkát és kesztyűt viselniük a csemegepult mögött álló eladóknak.
Fotó: Segesvári Csaba

Egyik alsóvárosi boltban viszont lemondtunk a kenyérről. A készséges eladó ugyan szívesen vágott le belőle negyed kilót, ezt azonban kézmosás nélkül tette. Viszont miután a mérlegre pakolta a felvágott papírját, lenullázta a mérőt, amit addig egyik üzletben sem láttunk.

A Csongrád Megyei MGSZH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársai rajtaütésszerűen vagy bejelentések után ellenőrzik az élelmiszert árusító üzleteket. Faragó Katalin osztályvezető főállatorvostól megtudtuk, a kisboltokat ritkábban ellenőrzik, mint a nagy hipermarketeket. Ennek az az oka, hogy kisebb a kockázati besorolásuk a forgalmazott élelmiszer mennyisége és a vásárlók száma alapján. – A csemegepult mögött dolgozó eladóknak kötelező a védőöltözet és sapka, kendő vagy más fejfedő használata. A különböző termékek árusítása között alaposan kezet kell mosniuk. Az élelmiszerekhez nem nyúlhatnak puszta kézzel, csak erre a célra használt eszközzel, vagy egyszer használatos védőkesztyűben. Ahol friss húst is árusítanak, ott a hústermékeket el kell különíteni a csemegepult résztől. A méréshez sem használhatják ugyanazt a mérleget – magyarázta a főállatorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy a felvágottakról nem kötelező lehúznia az eladónak a műanyag bőrt. Ám érdemes erre megkérni, hiszen szeletelés közben a külső részre ragadt szennyeződés rákenődhet a felvágottra.

A csomagolópapírt is fizetjük?

– Előfordulhat, hogy úgy látjuk, a papírt is belemérik a felvágott súlyába. Lehetséges azonban, hogy előre beprogramozzák a gépbe azt, hogy vonja le a csomagolás súlyát – hívta fel a figyelmet Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője, aki azt tanácsolja a vásárlóknak, ha panaszuk van, azt azonnal, a helyszínen jelezzék, vagy a területi illetékes felügyelőséghez forduljanak. Amennyiben élelmiszer-higiéniával kapcsolatban találunk kivetnivalót egy boltban, akkor azt a Csongrád Megyei MGSZH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságnál jelezhetjük.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!