Szeged és környéke

2014.02.28. 19:29

Hoffmann Rózsa a Zrínyi-iskolában

Szeged - Hoffmann Rózsa Szegeden jelentette be ma: a mostani 25 ezer tanár után jövőre újabb 30 ezren jelentkezhetnek pedagógus II. minősítésre. A legalább nyolc éve pályán lévő szakvizsgás pedagógusok, illetve a 30 évnél régebben tanítók kapnak esélyt arra, hogy magasabb fizetésük legyen 2016-tól.

Timár Kriszta

Szegeden járt ma [namelink name="Hoffmann Rózsa"] közoktatásért felelős államtitkár: délelőtt a TIK-ben megnyitotta a Tavaszi Pedagógiai Napokat, majd látogatást tett [namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízottnál. Ezt követően a Zrínyi Ilona Általános Iskolában „tájékozódott az ott folyó munkáról, illetve a pedagógusok véleményéről az elmúlt időszak változásairól".

Sajtótájékoztatóját, amelyen a megye hat tankerületi vezetője is jelen volt, zártkörűre tervezték – lapunk sem kapott rá meghívót, ahogyan több, szintén jól értesült kolléga sem azért volt jelen, mert várták. Az államtitkár asszony az őt megtaláló fotósoknak is megjegyezte, amikor a termeket járta: pont őket akarta elkerülni.

– Azért járom most az országot, hogy konzultáljak a pedagógusokkal, hogyan élik meg ezt a sok változást: a mindennapos testnevelés, illetve az erkölcstan és a hittan bevezetését, hogyan működnek a délutáni foglalkozások, és miként viszonyulnak a tanfelügyelethez és a minősítési rendszerhez – mondta Hoffmann Rózsa. – Szegeden is ugyanazt hallottam, mint mindenhol máshol: a lehető legjobbakat.

Hoffmann Rózsa bejelentette: jövőre 30 ezren jelentkezhetnek pedagógus II. minősítésre. Fotó: Frank Yvette

Hoffmann Rózsa bejelentette: jövőre 30 ezren jelentkezhetnek pedagógus II. minősítésre.
Fotó: Frank Yvette

Az államtitkár ezek után mosolygó pedagógusokról és gyerekekről beszélt, illetve az egész napos iskola létét megkérdőjelezhetetlenül alátámasztó nyüzsgő munkáról péntek délután. – Ez a sok apró benyomás megnyugtatott, hogy jók az iskoláink – tette hozzá. A tanfelügyeleti rendszerről úgy nyilatkozott: a pedagógusok 90 százaléka helyesli, örül és várja, a minősítési rendszerrel kapcsolatosan pedig megjegyezte: több mint 11 ezren már elkezdték feltölteni portfóliójukat, mert „belátják és helyeslik, hogy a magasabb besorolásért bizonyítaniuk kell".

Hoffmann Rózsa Szegeden jelentette be: kihirdették a 2015-ös minősítésre jelentkezők keretlétszámát és a kritériumokat. A 160 ezer pedagógusból az idei 25 ezer után jövőre újabb 30 ezer kap lehetőséget arra, hogy pedagógus II. kategóriába sorolják át, ezzel együtt magasabb legyen a fizetése. Azok vehetnek majd részt a minősítési eljáráson, akiknek legalább nyolc év szakmai gyakorlatuk és szakvizsgájuk is van, vagy azok, akik több mint 30 éve vannak a pályán.

– Minden szakember szerint a minősítési folyamat olyan csapatmunka, amilyen a köznevelési rendszerben még nem volt. Mindez pedig az eredményességet szolgálja – zárta tájékoztatóját az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!