Szeged és környéke

2013.10.01. 22:28

Hogy kell önállóan megélni tanyán?

Ásotthalom - Hogy kell önállóan megélni tanyán? – ezt mutatta meg az ásotthalmi tanyagazda, Fackelmann István. Egyedülálló programját munkanélkülieknek és a kiköltözőknek hirdette meg.

Dombai Tünde

– Kiköltöztem anyámhoz egy Ruzsa melletti tanyára, nincs közöm a gazdálkodáshoz, mégis szeretném, ha a föld megélhetést adna. Most figyelek, tudni akarom, miből mi lehet, például hogy kell a vegyszereket kezelni. Alapvetően mindenhez pénz kell, látom, kitől érdemes kérdezni – mondta a szegedi Róbert (36), miért vágott bele az ásotthalmi Tanyasuliba. Korábban próbálkozott spárgatermesztéssel, de azt mondja, a multik annyira leszorították az árakat, hogy a felvásárló ki se megy a terményért, eladhatatlanná vált. Lépnie kell. Ottjártunkkor szénát rakodott. Társai metszettek, trágyát hordtak, karámot építettek. Munkanélküliek, van földjük, jószágot is tartanak, tehát nem új nekik, amit a tanyagazda mutatott, mégis hasznosnak ítélik a képzést. [namelink name="Nimcsovics Attila"] (41) szerint tapasztalatszerzésnek sem utolsó, mert látják, hogy csinálják mások, nagyban. [namelink name="Turcsik Dániel"] (43) hozzátette, fontos, hogy elfogadják az itt töltött 4 napjukat munkának, vagyis a segély folyósításához előírt minimum 30 napból megint teljesítettek valamit.

Tanyasuli kiköltözőknek és munkanélkülieknek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Munka kellene, hiába ajánlja a családgondozó a Tanyasulit, mégis munkanélküliek maradunk; a srácok november óta nyögik, de én már 15 éve. Tönkrement minden, nincs helyette semmi, csak a segély. Vagy legfeljebb feketén dolgoztat valaki – vette át a szót [namelink name="Turcsik Sándor"].

– A Tanyasuli az önellátás lehetőségét akarja megadni, és hogy visszaadjuk az önállóságba vetett hitet. Ott a sok holt föld, nem tévézni meg hamburgerezni kell. Nem pár csirkéről, konyhakertről beszélek, hanem rendes háztájiról, amit mostanában olyan sokat emleget a kormányzat. Mindenhez pénz kell? Pályázatokon az is előteremthető – foglalja össze kezdeményezése lényegét Fackelmann István ásotthalmi tanyagazda. Az országban egyedülálló programját két turnusban egy ásotthalmi és a ruzsai 10 fős brigáddal próbálta ki előbb a saját tanyáján, majd Gyömbér Péternél. A képzést a Nemzeti Művelődési Intézettel indította be, egy elméleti napot három gyakorlati követett. Volt abban kertészkedés, gyümölcstermesztés, állattenyésztés, erdő- és vadgazdálkodás, termékfeldolgozás, hogy a résztvevők elhiggyék, képesek jó minőségű élelmet előállítani, ha megfelelő szakmai ismeretekkel segítik őket. Többen kérték a folytatást is a horgászat, vadászat, gasztronómia témakörében. És ez csak a kezdet, a Tanyasuli-programot a szülőatyja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában mutatja be októberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!