Szeged és környéke

2019.03.04. 13:09

Hogy kerül a pipacs a papucsra? - Önök is megtanulhatják a szegedi papucs hímzésének rejtelmeit

Idős hímzőasszonyoktól, első kézből tanulhatják meg a fortélyokat azok, akik jelentkeznek a március végén induló szegedipapucs-hímző tanfolyamra az Agórában.

H.E.

Idős hímzőasszonyoktól első kézből tanulhatják meg az érdeklődők a szegedi papucs hímzésének rejtélyeit. Március 25-től papucshímző tanfolyamot hirdet a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra, ahol a Szegedhez kötődő kismesterség egyik kulcselemét, a hímzést sajátíthatják el a résztvevők.

Fotó: Iványi Aurél

Fotó: Iványi Aurél

Dobó Katalin papucshímző munkában.

Dobó Katalin papucshímző munkában.

A kézzel készült papucsok hímzői már csak néhányan vannak, és ők sem fiatalok, a még hagyományos papucsot készítő cipészmestereknek nagy szükségük van arra, hogy szakértő kezek készítsék számukra a papucsfejekre kerülő motívumokat. A papucshímzés speciális tudást igényel, nem csak azt kell tudni, milyen motívumok vagy színvilág kerüljön a papucsokra, speciális technika is szükséges a bársonyanyagra hímzéshez.

 

A március végén induló tanfolyamon a papucshímzés rejtelmeibe Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas népi iparművész mellett Dobó Katalin, a Sallay-papucsok és Vári Andrea, a Rátkai-papucsok hímzője avatja be a résztvevőket. A hímzéstechnikák elsajátításán túl ellátogatnak Bárkányi István papucskészítő műhelyébe, valamint Sallay Tibor cipészmester és Attali Zita világhírű tervező által megismerkedhetnek az új szegedi papucsokkal is. A képzés tematikáját Fetter Ferencné és Beszprémy Katalin hímző, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője állította össze, a program koordinátora Vukov Anikó Veronika etnográfus, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa.

Fertter Ferencné és Szögi Csaba az Örökségünk a szegedi papucs pavilonnál 2018 szeptemberében az Aradi vértanúk terén

Fetter Ferencné és Szögi Csaba az Örökségünk a szegedi papucs pavilonnál 2018 szeptemberében az Aradi vértanúk terén


Jelentkezni március 13-ig a Szent-Györgyi Albert Agórában lehet, ahol szombatonként a kurzust is tartják. A 9 alkalmas, 36 órás tanfolyam elvégzését a Hagyományok Háza oklevéllel igazolja.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!