Szeged és környéke

2013.11.27. 21:11

Hölgyek éjszakája törölve?

Szeged - Hátrányos megkülönböztetés éri a férfiakat, ha egy szórakozóhelyen belépőt kell fizetniük, miközben a nőket ugyanoda ingyen engedik be – döntött az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy pesti eset kapcsán. Ha a Doboz nem megy bíróságra, akkor ezentúl valószínűleg egész Magyarországon ugyanannyit kell majd fizetniük a nőknek és a férfiaknak a szórakozóhelyeken. <br>

Kiss Gábor Gergő

Tavasszal indított eljárást a budapesti Doboz nevű szórakozóhely ellen [namelink name="Teczár Szilárd"], mert oda a nők ingyen mehettek be, míg a férfiaknak ezer forintot kellett fizetniük a belépőért. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a napokban az ELTE média szakos hallgatójának adott igazat: a jogi érvelés szerint a szórakozóhely ezen eljárása diszkriminálja a férfiakat. A Doboznak harminc napja van bírósághoz fordulni, vagy olyan rendszert kialakítani, amelyben ugyanannyit fizetnek a férfiak és a nők.

– Ha a Doboz nem megy bíróságra, akkor ezentúl valószínűleg egész Magyarországon ugyanannyit kell majd fizetniük a nőknek és a férfiaknak a szórakozóhelyeken, mert mostantól bárki a hatóság elé viheti őket, és akkor már ott lesz precedensnek a mostani döntés – nyilatkozta [namelink name="Tóth Balázs"], a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője.

[namelink name="Rácz József"] hosszú évek óta lemezlovas Csongrád megyei szórakozóhelyeken, jelenleg egy Szegedhez közeli település zenés szórakozóhelyének üzemeltetője. – A mai modern tánczenét a lányok nem igazán kedvelik, egyre kevesebb nő jelent meg a diszkókban, ami miatt sok helyen bevezették a Ladie’s Nightot, azaz a Hölgyek éjszakáját: a nők ingyen léphettek be a szórakozóhelyre. Erre azért is volt szükség, mert a férfiak is úgy szeretnek szórakozni, ha sok csinos lány veszi körül őket. Az ingyenes lánybelépő előtt nagyjából kétharmad-egyharmad volt a szórakozók aránya a férfiak javára – mesélte [namelink name="DJ Joer"]. A lemezlovas szerint ezzel az akcióval a pároknak is jót tettek, hiszen két belépő helyett csak egyet kellett váltaniuk.

– Szerintem egyébként is szíve joga eldönteni minden tulajdonosnak vagy üzemeltetőnek, hogy a saját vállalkozásába kiket enged be kedvezményes áron. Nem Szegeden, de láttam olyan szórakozóhelyet az országban, ahol a harminc év felettieket engedték be ingyen szórakozni, hogy ennek a korosztálynak is vonzóvá tegyék az üzletüket, hiszen a szórakoztatóipari piacon is kőkemény verseny uralkodik. Valószínűleg akkor sem lesz kevesebb lány a szórakozóhelyeken, ha a mostani döntés minden üzemeltető számára kötelezővé válik, hiszen üzletileg eddig sem tehette meg egyik tulajdonos sem, hogy az összes bulijába ingyen engedje be a nőket – vélekedett Rácz József.

A Csongrád megyei szórakozóhelyek buliplakátjairól a közelmúltban eltűnt a „Lányoknak ingyenes" felhívás: az egyik szegedi diszkóban az ingyenes belépést felváltotta a szintén díjtalan bejutást garantáló VIP-kártya, míg máshol a korábbihoz képest a lányoknak is kell már – igaz, kedvezményes – jegyet vásárolniuk a belépéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!