Szeged és környéke

2011.02.11. 19:09

Hollandiában táncol Árpád - Szegedi benzinkútról a világot jelentő deszkákra

Szeged - Egy évig benzinkutasként dolgozott a 22 éves Kókai Árpád, mert táncosként nem kapott munkát. Már azt hitte, végleg lemondhat szeretett hivatásáról, amikor jött egy kiváló lehetőség: csatlakozzon az amszterdami Het Internationaal Danstheaterhez.

Bobkó Anna

– Úgy éreztem, Szegeden nem boldogulok. Már azt hittem, lemondhatok a táncról, amikor adódott a lehetőség: dolgozzak Hollandiában – hallottuk Kókai Árpádtól. A 22 éves szegedi fiatalember november óta az amszterdami Het Internationaal Danstheater tagja. A világ minden tájának néptáncát bemutató társulat széles repertoárral rendelkezik. Évente 60 ezer néző látja produkcióikat, a színházak mellett iskolákban is fellépnek. A társulat műsorával elsősorban a fiatal közönséget célozza meg. Jelenleg a Spirit című darabbal turnéznak a fővárosban és kisebb településeken, de Hágába és Rotterdamba is kaptak már meghívást. A Spirit gyerekeknek szól, főképp néptáncot láthatnak a nézők, moderntánc-elemekkel vegyítve. A darab érdekessége, hogy a szereplők a színpad előtt ülőket is bevonják az előadásba.

Kókai Árpád a színpadon...Fotó: DM/DV

Kókai Árpád a színpadon...
Fotó: DM/DV

– Hatéves korom óta táncolok. A Százszorszép Gyermekházban kezdtem Tamás Zsuzsánál, majd Kolonics Erikához jártam, később a Szeged Táncegyüttesbe Gombos Andráshoz – emlékezett vissza a kezdetekre Árpád, aki a Tömörkény-gimnázium tánc tagozatán végzett. [namelink name="Kolep Zoltán"] és [namelink name="Domsa Sorin"] balettmesternek sokat köszönhet. Még a középiskolai évek alatt csatlakozott a szegedi Hóra Színház társulatához. Táncolt a Hegedűs a háztetőn című darabban, A kaktusz virágában és az újszegedi szabadtérin a János vitézben is. Felvételizett a Táncművészeti Főiskolára, egyetlen pont hiányzott a sikerhez. Így azonban munkát kellett keresnie: benzinkutasnak állt.

...és hollandiai városnézésen. Fotó: DM/DV

...és hollandiai városnézésen.
Fotó: DM/DV

– Nagyon örültem, amikor [namelink name="Tanács István"], a Hóra Színház vezetője szólt a hollandiai lehetőségről. Ő is ennek a társulatnak a tagja volt tíz évig. Megpróbáltam, és sikerült. Az egyéves kitérő után így visszatérhettem a tánchoz. Szeretek Hollandiában élni, teljesen más az emberek mentalitása, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, mint Szegeden. Jó hangulatban telnek a próbák, a munkáltató megbecsül bennünket, van saját masszőrünk, és egy fizikoterápiás szakember is foglalkozik velünk. Örülök, hogy éltem a lehetőséggel. A hozzám hasonló pályakezdő táncosoknak is azt javaslom: ne tegyenek le az álmukról az első akadály után. Dolgozzanak a céljaikért, előbb-utóbb sikerrel járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!