Hallgassa élőben!

Hollósi Zsolt interjúkötete

A Tiszatáj Könyvek sorozatban jelent meg és a héten került a boltokba a Délmagyarország munkatársának, Hollósi Zsolt második, szegedi beszélgetéseket tartalmazó kötete. Az Ady-sort – A Tisza-parton mit keresek? – címnek választott két kötetből immár összesen negyven jeles személyiséggel ismerkedhet meg az olvasó.

Ajándékkeresés idején jó, ha akad valami „szegedikum”. Nem lehet jobb-szebb ajándékra lelni, mint egy se nem vékony, se nem vastag, se nem kicsi, se nem nagy, vagyis pont kézre álló – könyv. Elegáns, liláskékben pompázó borítóján kuriózumszerű, a legeslegnagyobb szegedi árvíz idején készült fotó, középpontjában a városjelkép templomtornyok. Újabb tizennyolc szegedi beszélgetés – ez a könyv alcíme. Tényszerűen utal arra, hogy volt már – hat éve – egy azonos című kötet, benne Hollósi Zsoltnak, lapunk munkatársának huszonkét beszélgetése szegedi és a városhoz kötődő személyiségekkel. Alkotó művészekkel, előadókkal, tudósokkal, közéleti emberekkel. Vagyis ez így összesen: negyven beszélgetés. És már készül a következő kötet.

Ez önmagában is – meg kell vallani az igazat – valóságos reveláció. Mármint, hogy ennyi – a rangos folyóiratban, a Tiszatájban és könyvsorozatában – bemutatásra érdemes kiválóság él ebben a városban. Vagy élt. Vagy akart élni. Mint például Zalán Tibor, a költő és író. A közelmúltban is itthon volt, a dzsesszfesztiválon, talán mert az ő szegedi egyetemista korában voltak az igazi fesztiválok, és Zalán világéletében nosztalgiára hajlamos alkat volt… Hollósinak azt mondta a városról, „fogynak a régi ízek, csak a mítoszok maradnak meg”. Nincs egyedül a költő ezzel a sejtelemmel, akik itt élnek, és most elolvassák az interjúját, rádöbbennek: ez az igazság.

Ha csak ez az egyetlen ráismerésélményünk lenne a kötetből – már megérte. De persze ahány beszélgetés, annyiféle ember, megannyi reflexiós lehetőség. Veress Miklós – szintén költő – például az összes egykori kollégát fölsorolja, akikkel a Délmagyarországnál együtt dolgozott. Aki mégis kimaradt, sértődhet, mígnem észreveszi a megkülönböztető jelzőt: a tehetséges újságírók vannak itten emlegetve…
Nincs több hely folytatásra, fölsorolásra se, legyen elég annyi, az interjúvoltak névsora Aranyitól Zsótérig tart, mindkettő Sándor, előbbi festő, utóbbi színházi ember.

Legyenek rájuk kíváncsiak! Érdemes.

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Várhatóan tízezer japán nézheti a helyszínen az olimpiát
A külföldieket már márciusban kitiltották.
Használja helyesen a légkondit!
Egy gombnyomás, és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást, a munkahelyet vagy az autót. Eláruljuk, mire kell odafigyelni az üzemeltetés kapcsán!
A modellváltás a biztos jövőt jelenti az ország legjobb egyetemének
Az egészségügy megújításáról, a modellváltásról és a takarítással kapcsolatos szerződésről is kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem rektorát.
Karácsony tervszerűen üldözi az autósokat
Az eddig tapasztalt forgalmi káoszt három felújítás egyidejű megkezdése tetézi.
Nagyon nehéz helyzetbe került Curtis a párkapcsolata miatt
Vajon Curtis hogyan oldja meg, hogy a kisfiának, a barátnőjének és az exfeleségének is a kedvében járjon?
Rasszista anyázás
Az UEFA nyilván így gondolkozik, más magyarázat aligha lehetséges, hogyan is úszhatta meg Arnautovic csupán egymeccses eltiltással.